Uvedena taksa na telefonske razgovore 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Predratni listovi Vreme i Pravda pre 80 godina pišu o lečenju Teslinom strujom i spajanju Engleske i Francuske u ratu. Pored stroge kontrole potrošnje benzina kontrolisaće se i telefonski razgovori.

Uvedena taksa na telefonske razgovore 2List Vreme piše o usvojenom predlogu dr Milana Kićevca da nadležni obezbede dovoljno benzina lekarima koji imaju svoje automobile. Rešenje o predlogu doneto je zbog toga što je lekarima neophodno da u svakoj prilici mogu da se koriste prevoznim sredstvima.

Pored lekarske komore i zanatska komora traži da se zavede stroga kontrola potrošnje benzina. Kako Vreme prenosi, iz ove organizacije traže da se upotreba benzina ograniči na normalne količine.

Radnicima i zanatlijama benzin je neophodan za sprovođenje posla, a ako se ovakve mere nastave biće doveden u pitanje i rad njihovih šofera, pomoćnog osoblja i zanatlija.

Zanatska komora smatra da bi saobraćajna policija trebalo da utvrdi stvarne potrebe pojedinih korisnika motornih vozila i da se na osnovu toga podele kuponi. Na taj način sprečile bi se i razne malverzacije koje su se i ranije dešavale.

Vreme prenosi i vest o trenutnom suđenju dvojici lekara i babici zbog smrti novorođenčadi u Gradskoj bolnici u Beogradu. Saslušani su svi očevici koji ukazuju na nevinost optuženih. Babica je optužena da je čitala novine za vreme porođaja, a jedan od lekara da su mu sterilne rukavice bile prekratke.

Još jedna interesantna vest iz Vremena, usvojen je način lečenja Teslinom strujom. Lečenje se odvija po principu protoplazme koja je sama po sebi životna materija koja ispunjava naše ćelije. Nikola Tesla, izumitelj naizmenične struje, uradio je eksperiment pustivši 5.000 volti kroz svoje telo. Posle eksperimenta ostao je živ, a oko 50.000 bolesnika je izlečeno.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Na naslovnoj strani Pravde izveštavalo se o sporazumu o kombinovanim metodama pri upotrebi britanskih i francuskih snaga tokom vojnih operacija u Drugom svetskom ratu. Ovaj sporazum predstavljen je kao važan politički čin. Pravda piše kako su već posle dva meseca rata dve velike demokratije uspele da nađu zajednučki jezik u prevazilaženju ratnih problema.Uvedena taksa na telefonske razgovore 3

Vojna hronika u Pravdi izveštava o izostavljanju Belgije u velikoj ofanzivi. Kako se navodi, napad na Belgiju označio bi i napad na francusko-britanski front samo što bi Belgija odigrala ulogu predstraže.

Pravda piše da bivši nemački car Viljem ne veruje da će Nemačka napasti Holandiju. Iz njegove najbliže okoline demantuju vesti da će se bivši car preseliti u Portugaliju. On je zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja želeo da bude prebačen na Krf, ali od toga se odustalo. Svi oni koji su u češćem dodiru sa Viljemom izjavljuju da je vreme njega već pregazilo.

Pravda ima i svoju veselu reportažu u ovom broju pod naslovom „Šta mogu telefoni?“. Ko traži veće izgubi iz vreće, govori poslovica koja se može primeniti u ovom slučaju. Zbog toga je uvedena taksa na višak telefonskih razgovora preko već određenih maksimuma.

Po svemu sudeći nadležni neće stati u sprečavanju besposličara koji samo drže telefonske slušalice u rukama na štetu poslovnog sveta. Takse neće biti jedina mera, nadležni će odrediti koliko može da traje svaki razgovor. Prema tome, ko traži veće izgubi i ono iz vreće.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.