To je potvrdila za Danas Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju UB.

O ovoj temi istog dana raspravljaće i Predsedništvo Zajednice instituta Srbije, izjavio je za naš list Duško Blagojević, predsednik te zajednice.

Prethodno, deo akademske zajednice i veliki broj organizacija civilnog društva zatražio je povlačenje uredbe, čiji je predlog Ministarstvo odbrane u ponedeljak uputilo Vladi Srbije na usvajanje.

– Univerzitet u Beogradu ceni specifičnosti istraživanja od značaja za odbranu zemlje, ali su Srbija i njene visokoškolske i naučnoistraživačke institucije deo evropskog istraživačkog prostora i evropskog prostora visokog obrazovanja. Očekujemo da zakonodavstvo Republike Srbije bude usaglašeno da te institucije mogu slobodno da deluju u ta dva prostora – kaže Ivanka Popović.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane Srbije da povuče iz procedure predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

Kako se navodi, primenom uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala međunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova. Kao primer se navodi da uredba predviđa da se Ministarstvu odbrane dostavljaju „anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme“ koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020. Navode i da uredba nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 – Nauka i istraživanje.

Iz Ministarstva odbrane nismo dobili odgovor da li će povući sporni predlog uredbe.