Uvođenje inovativnih lekova usporava komplikovana administracija 1Foto:vikipedia

Cilj je da u narednih desetak godina više od 6o odsto obolelih od metastatskog melanoma budu hronični bolesnici koji će bolest kontrolisati isključivo lekovima, čime bi se višestruko umanjila smrtnost od ovog oboljenja, zaključak je Drugog regionalnog kongresa.

Načelnica za kožne bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji prof dr Lidija Kandolf Sekulić kaže da je od izuzetne važnosti nove lekove, kojih je sve više u onkologiji, učiniti dostupnim pacijentima u Srbiji.

– Potrebno je da kombinovana, ciljna terapija bude dostupna kroz osnovno osiguranje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i da se imuno terapija, još jedna revolucionarna u onkologiji, učini dostupnom svim pacijentima sa metastatskim melanomom. Znamo da je sa kombinovanom, ciljnom terapijom mnogo manje neželjenih efekata i odgovori na terapiju traju duže, a takođe znamo da skoro svi pacijenti koji su odgovorili na imuno terapiju više nemaju znakove bolesti što je veliko otkriće. Mora se obezbediti imuno terapija za sve pacijente koji imaju indikaciju, a ne samo za polovinu kakva je sada situacija. Izuzetno je važno da se inovativni lekovi što pre nađu na listi lekova koje obezbeđuje Fond, a saradnja udruženja pacijenata sa lekarskim udruženjima i državnim institucijama može značajno da unapredi prevenciju lečenja ove bolestiju – rekla je dr Kandolf Selaković.

Udruženje obolelih od melanoma je jedno od najaktivnijih udruženja i njihova borba jako puno je uticala da se u decembru prošle godine na listu lekova uvedu dva inovativna i izuzetno važna leka rekla je dr Nada Babović. Ona je podsetila da 40 godina pacijenti sa melanomom nisu imali nijedan aktivan lek i da se hemioterapija primenjivala iako nije imala nikakvog uticaja na preživljavanje ovih pacijenata.

Lekari su složni u oceni da je osnivanje udruženja pacijenata veoma važno između ostalog i zbog činjenice da se struka na taj način bolje upoznaje sa potrebama obolelih i njihovim problemima. Složene administrativne procedure i zakonske regulative izuzetno su nefunkcionalne i strašno kasne za brzim napretkom u onkologiji i farmaceutskoj industriji čime se stvara raskorak, koji nije problem samo naše zemlje već i regiona smatraju stručnjaci. Zbog toga je neophodno da se zdravstveni sistemi što pre prilagode ovim brzim promenama u medicini, da se unaprede procedure za uvoz i odobrenje lekova, kliničkih studija i programa donacija jer ima puno novih lekova u svim medicinskim oblastima. Iako naša zemlja ima ograničen budžet, on uz određene izmenjene procedure može biti dovoljan da se obezbede lekovi za veći broj pacijenata, zajednički je stav lekara koji su prisustvovali konferenciji.

Druga regionalna konferencija upriličena je na inicijativu Udruženja obolelih od melanoma, a uz pomoć opštine Zemun.

Inovativni lekovi konačno u Srbiji

Lekovi, odnosno terapije koji su uvedeni tokom ove godine su vemurafenib (zelboraf) za pacijente koji su braf pozitivni i pembrolizumab (keytruda) za braf negativne. O inovativnim terapijama, aktivnostima udruženja i edukativnim radionicama, kao i o vodiču za bolest melanoma svi zainteresovani mogu se informisati na sajtu upoom.org.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.