Užičanstvena povelja Nikoli Selakoviću 1Foto: Nenad Kovacevic

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada je pozdravio predstavnike Vlade Srbije, ambasada Rusije i Azerbejdžana, zbratimljnenih gradova Kurska (Rusija), Ljutomera (Slovenija) i Verije (Grčka), delegacije Trebinja, Višegrada, Foče, Novog Goražda iz RS, Pljevalja iz Crne Gore, vojske, policije, SPC i druge goste.

Među gostima bila je i Linda Vong, predsedica kineske grupacije „Jihai“ koja je, pre dve godine, donacijom od 340.000 evra omogućila zavšetak gradnje vrtića koji nosi njeno ime u užičkm naselju Pora. Njoj je gradonačelnik Užica Tihomir Petković poklonio delove spske narodne nošnje i opanke, kao i Njegošev „Gorski vijenac“ koji je preveden na kineski jezik, za koji je rečeno da su to specijalno izdanje, pre nje, dobili Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine u Beogradu.

Svečanost je bila posvećena značajnim Užičanima, a gradonačelnik je, svojim motivacionim govorom, poručio da bi oni trebalo da budu inspiracija i današnjim generacijama. „Budimo promena koju želimo da vidimo u svetu“, citirao je Petković Mahatmu Gandija i dodao da bi te „promene trebalo da vidimo i u svom gradu“.

Ministar prosvete, nauke i tehnoškog razvoja Mladen Šarčević, u ime Vlade Srbije, čestitao je Užičanima praznik i istakao da je u obrazovne projekte grada, za nekoliko godina, uloženo 300 miliona dinara, da Užice prednjači u dualnom obrazovanja i reformi gimnazija, i najavio da će biti među prvim gradovima u Srbiji sa jednosmenskom nastavom u školama.

Priliku da se, u ime nagrađenih, obrati prisutnima dobio je Nilkola Selaković, generalni sekretar šefa države, koji je nagrađen Poveljom grada, a koji je rekao za sebe da, iako živi u Beogradu 30 godina, nije Beograđanin, nego Užičanin, Zlatiborac i Novovarošanin. U svom maniru je pričao o Svetom Savi, 800 godina autokefaknosti SPC, „ljubavi i žrtvovanju za porodicu, selo, grad i otadžbinu“, objašnjavao etimologiju reči povelja, navodio da su „njegovi roditelji iz Nove Varoši, a da je on rođen u užičkom porodilištu“.

Verovatno ti prvi udisaji užičkog vazduha su učinili da se i ja zarazim erstvom, užičanstvom i da Užice, posle 36 godina, osećam kao svoj grad“, rekao je Selaković. Utvrdivši da se „Užičani razlikuju od drugih po tome što se ne stide svojih emocija“, zamolio je prisutne da ga razumeju što je „bio ličan“, a potom poentirao da se „emocije uvek pokazuju u krugu porodice“.

Ovo prizanje je obaveza da pomognem svakom ko Užicu želi dobro i pokazuje ljubav prema Užicu, tako da se žrtvuje za ovaj grad“, dodao je Selaković i utvrdio da je „autoput svakim danom sve bliže Užicu“, da će „Stari grad (užička tvrđava iz 14.veka, čija rekonstrukcija je u toku) „zablistati novim sjajem“, a da će inudstrijska zona, koja se gradi u naselju Bela Zemlja, „početi da se puni novim radnicima, halama i mašinama“.

U programu su učestvovali hor Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i Milica Uzunović, pobednica republičkog takmičenja u recitovanju „Pesniče naroda mog“. Prikazan je film o znamenitim Užičanima, a glumci Branislav Ljubičić i Nikola Penezić su izveli scenski igrokaz o ideološkim i drugim podelama, kroz odnose likova Slobodana Penezića Krcuna i prote Milan Đurića. Svečarska atmosfera je završena nastupom Biljane Prokić, užičke glumice i pevačice, i koncertom Slavka Banjca.

Nagrađeni

Osim Selakoviću, Povelje grada, najviše gradsko priznanje, uručene su arheologu dr Marku Popoviću i prof. dr Danici Grujičić, koji su takođe poreklom Užičani. Plakete su pripale Milošu Poznanoviću, šefu orkestra KUD Sevojno i predsedniku šah kluba„Sloboda“, OŠ za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ , Društvu srpskih domaćina, Miljki Pilčević, predsednici udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“, preduzeću DIVI, i Miljku Markoviću, profesoru u penziji.

Nagrade su dobili Igor Topalović, đak generacije Užičke gimanzije koji je, među mnoštvom nagrada, osvojio i drugo mesto na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, Dragica Ojdanić, poljoprivrednica, dr Ana Krivokuća, naučnica i šefica Odseka genetičkog savetovališta za nasledni kancer u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Veljko M. Mijušković, docent na beogradskom Ekonomskom fakultetu, Goran Bojović, nastavnik informatike u „Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II“, kao i odbojkašice i članice reprezentacije Maja Aleksić i Slađana Mirković.