Užički skup podrške Mariji Lukić  1Foto: Nenad Kovačević

Predstavnice Ženskog centra Užice okupile su se danas na  Trgu partizana u tom gradu i izrazile podršku Mariji Lukić iz Brusa, koja je prijavila bivšeg predsednika te opštine Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiranjavnje. 

Aktivistkinje tog Centra, koji je deo mreže „Žene protiv nasija“, nosile su transparente „Reaguj na nasilje“, „Ne znači ne! Silovanje je zločin!“, „Tvoja dužnost je da prijaviš nasilje“ i druge, uz uzvike „Svaka od nas je Marija Lukić“.

„Žene poput Marije Lukić, koje u javnosti govore o seksualnom uznemiravanju i nasilju, moraju da dobiju bezrezervnu podršku javnosti, medija i ženskih organizacija, jer su u toj borbi često same“, kazala je Radmila Gujaničić, predsednica Ženskog centra i istakla da je potrebno podizanje svesti javnosti o tom problemu.  

Vesna Bogdanović, koordinatorka SOS telefona u tom Centru, podsetila je na to da je, od 2016. godine, polno uznemiravanje uvršćeno kao krivično delo u Krivičnom zakoniku i da su time žene ohrabrene da nasilje prijavljuju i da traže pomoć i podršku.

Ona je istakla i poražavajuće rezultate istraživanja Autonomnog ženskog centra o iskustvima žena o polnom uznemiravanju. 

„Osam od deset devojaka se izjasnilo da su pretrpele neki od oblika seksualnog uznemiravanja, poput davanja nadimaka sa seksualnim sadržajem, a svaka druga je pretrepela neželjeno dodirivanje i priljubljivanje“, rekla je Bogdanović. 

Inače, za jedanaest meseci ove godine, kako je navela, bilo je 911 poziva SOS telefona u tom Centru za sve vrste nasilja, koje su žene pretrpele, a za celu prošlu godinu je zabeleženo 1.063 takvih poziva. 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.