Veća ovlašćenja komunalne milicije u kontroli sprovođenja mera za suzbijanje epidemije 1Foto: Beoinfo

Pomoćnik načelnika komunalne milicije Beograda Ranko Šekularac izjavio je danas da će komunalna milicija, prema odredbama zakona koji čiji je predlog Vlada usvojila, moći individualno da vrše kontrolu sprovođenja mera propisanih za suzbijanje epidemije korona virusa i na licu mesta da ispiše prekršajne prijave.

Šekularac je za Radio-televiziju Srbije rekao da će se zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je Vlada usvojila u četvrtak, uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

On je naveo da su trenutna ovlašćenja komunalne milicije ograničena i da oni o situaciji na terenu izveštavaju nadležnu inspekciju.

„Ono što će nov zakon doneti jeste da ćemo ne samo svojim prisustvom i neposrednom kontrolom moći da ukazujemo na neke nepravilnosti, već ćemo moći i da represivno reagujemo. Komunalni milicionar će moći da ispiše prekršajni nalog za one koji ne budu poštovali propisane mere vlade“, kazao je on.

Kako je naveo, propisane mere nošenja maski i držanja socijalne distance poštuju se u tržnim centrima i maloprodajnim objektima.

Prema njegovim rečima, u skladu sa odredbama zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, komunalna milicija neće pisati prekršajne prijave zbog većeg broja ljudi u kafićima od dozvoljenog, ali će o tome izveštavati nadležnu inspekciju.

Vlada Srbije je u četvrtak odobrila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je ocenjeno da je „neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda“.

Kako je saopšteno, „izmene Zakona predvidjaju uvodjenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost gradjana, za čije sprovodjenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica“.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance – 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ostaće nepromenjena, „ali će njihova primena biti brža i efikasnija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Veća ovlašćenja komunalne milicije u kontroli sprovođenja mera za suzbijanje epidemije”

  1. da komunalni pare trpaju u svoj džep. Napiše jednu prijavu da opravda sebe, a onda juri narod i na licu mesta daje „popust“ ako se plati na ruke bez računa!!!! Isto tako su „sredili“ okretnicu na Karaburmi!!!! Ne može se normalno proći, ni autom ni peške, a ni autobusi ne mogu izaći iz stanice bez da se vozači muče!!! Penzioneri pažnja, zbog starosti vi jedini ne možete da pobegnete od napasti!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.