Većina LGBT osoba smatra da Srbija ne vodi računa o njima 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Rezultati istraživanja upozoravaju da čak 77 odsto ispitanih smatra da Republika Srbija ne vodi računa o položaju LGBT građana i građanki.

Tome u prilog govore činjenice da 82 odsto ispitanika smatra da Srbija nije dobro mesto za život LGBT osoba i da se tek 14 odsto njih oseća slobodno da izrazi svoj identitet.

Kao i prethodnih godina, nasilje je na vrhu liste problema sa kojima se LGBT osobe svakodnevno suočavaju.

Čak 59 odsto ispitanih navelo je da je u poslednjih godinu dana bilo izloženo nekom obliku nasilja.

Posebno zabrinjava podatak koji ukazuje na učestalost seksualnog nasilja što prijavljuje 14 odsto ispitanih. Emocionalno nasilje je i dalje najučestaliji oblik nasilja nad LGBT osobama i doživelo ga je 56 učesnika i učesnica u istraživanju, dok je fizičko nasilje prijavilo 8 odsto ispitanih.

Fokus ovogodišnjeg istraživanja bio je i na sagledavanju položaja LGBT osoba u oblasti rada i zapošljavanja.

Rezultati pokazuju da 16 odsto LGBT radnika koji su tražili posao smatra da je u po-slednjih godinu dana bilo diskriminisano, dok 24 odsto smatra da je bilo diskriminisano na radu.

Međutim, uznemirava podatak da čak 92 odsto učesnika i učesnica u istraživanju smatra da postojeći mehanizmi ne mogu da im garantuju zaštitu, dok 53 odsto ocenjuje da poslodavci ne sankcionišu delotvorno diskriminaciju u radnom okruženju.

Visok stepen nepoverenja LGBT građana i građanki u državu i postojeće mehanizme zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i nedovoljna informisanost ključni su faktori koji dovode do toga da LGBT osobe nisu spremne da koriste raspoložive mehanizme zaštite.

Kao osnove zahteve prema državi LGBT građani i građanke izneli su unapređenje zakonodavnog okvira, a pre svega regulisanje istopolnih zajednica, unapređenje mehanizama zaštite od nasilja i diskriminacije, podizanju svesti opšte populacije o ravnopravnosti i unapređenje uloge obrazovanja u oblasti razvoja tolerancije i zaštite od diskriminacije LGBT učenika.

Kako bi se unapredio položaj LGBT građana neophodno je da državne institucije hitno preduzmu konkretne mere kojima bi demonstrirale veću posvećenost zaštiti ljudskih prava LGBT osoba. Osim toga i poslodavci treba kontinuirano da rade na unapređenju mehanizama zaštite u radnom okruženju kako bi se ostvarila puna uključenost u tržište rada i obezbedilo pravo na dostojanstven rad.

Projekat „Povećanje vidljivosti LGBTI populacije u Srbiji“ se finansira iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbijiza 2020. godinu“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.