“Večitim” studentima još godinu dana 1Foto: Stefana Savić

Studenti koju su upisali fakultet po starim propisima imaju još jednu godinu da okončaju studije, i to im je poslednja šansa, jer novih produžetaka nakon isteka tog roka neće biti.

To se odnosi i na stare studente magistarskih i doktorskih studija, a izuzetak su jedino studenti integrisanih studija medicine koji treba da okončaju fakultete do kraja školske 2018/19. godine. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za Danas da neće biti dodatnih produžetaka.

– Studenti znaju da sam ja prošle godine bio za to da dobiju jednu godinu, ali su od poslanika dobili još jednu. Tada je rečeno da ih ima mnogo zbog čega smo pristati na produženje, ali je to zaista poslednji rok. Ja svoju reč neću pogaziti – kaže Šarčević.

Stari studenti su više puta uspevali da “izboksuju” naknadne produžetke, a naruku im je išlo to što je vlada morala da menja Zakon o visokom obrazovanju kako bi se granica za budžetsko finansiranje “bolonjaca” spustila na 48 ESP bodova. Međutim, ova odredba će sada biti uneta u novi zakon, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, pa je nerealno da će se on narednog septembra ponovo menjati, ako bude pritiska starih studenata za nove povlastice.

Ministar Šarčević kaže da će set obrazovnih zakona, ukljujući i o visokom obrazovanju u ponedeljak biti na dnevnom redu Vlade Srbije, i oni će u paketu biti upućeni Skupštini Srbije, jer su mnoga rešenja povezana.

Planirano je da se poslanici o njima izjašnjavaju 21. ili 22. septembra, jer novi Zakon o visokom obrazovanju treba da počne da važi od 1. oktobra, kada počinje nova akademska godina.

Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, kaže za Danas da tačan broj starih studenata ne znaju ni Ministarstvo prosvete, ni univerziteti već je fakultetima prepušteno da se time bave. On pozdravlja najavljeno usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju i uvođenje 48 ESPB kao granice za budžetsko finansiranje, jer, kako kaže, studenti više neće morati da protestuju u septembru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na ““Večitim” studentima još godinu dana”

  1. Drugari, ponovo se ponavlja situacija od prosle godine, ponovo je u skupstini predlog novog Zakona o visokom obrazovanju iz koga ste obrisani i otpisani! Po tom predlogu nece biti produzetka rokova za stare studente nakon ove skolske godine! Magistri nece moci na doktorske studije, a i da su doktorirali nece moci da se zaposle na fakultetima jer su uveli prosek preko 8 na stepenima studija kao uslov za izbor u zvanje! Nigde, ali nigde nema takvih prepreka, u BiH je produzen rok do 2020. godine za stare studente i poslediplomce…JESMO LI ZIVI, HOCEMO LI PONOVO DA DIGNEMO GLAS I ZAUSTAVI MO IH (profesore, ministarstvo, lobije, klanove, privatnike, prodavce diploma, indexovce i ostalu ekipu)! AKO HOCEMO, JAVITE SE, DIGNIMO GLAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaassssssssssssss! Imamo 10 dana ali mnogo vecu snagu i podrsku nego sto gospoda stari profesori i njihovi puleni misle! ZAUSTAVIMO IH OPET!

  2. Trebalo bi opet pokrenuti peticiju, isto kao prošlog puta, stvarno je nebulozno iz 150 razloga ganjati ljude koji su apsolventi sa par ispita, i prebacivati ih na Bolonju gde će morati da slusaju i polazu novih 10-15 ispita! Radim, imam porodicu, decu,i ne zivim vise u Bg, mozda i dam ovih 5 ispita do septembra, ali je stravičan pritisak da li cu to uspeti ili ne,pored svakodnevnog pritiska samog zivota u Srbiji.
    Bar u mom slucaju prebacivanje na Bolonju bi znacio kraj studiranja, jer ni finansijski ni fizički to ne bi mogao postici,a i većina koje znam su u sličnoj poziciji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.