Vegani i ekolozi osudili čas sa prepariranom životinjom 1

U otvorenom pismu, koje je objavio na svom Fejsbuk profilu aktivista za zaštitu prava životinja pod imenom Pero Mihić, navodi se da je „skandalozan“ pokušaj edukacije od strane lovca koji je deci doneo „ostatke mrtvih životinja“. Nakon objave ovog otvorenog pisma, mejl direktorke Mitrašinović Brašanac zatrpan je negodovanjima, kako ona kaže za Danas, raznih ekologa i vegana.

U otvorenom pismu se navodi da, kao vaspitna ustanova, „pre svega decu treba da učite razvoju saosećanja i nenasilju, što se najbolje postiže brigom o ljudima i životinjama, a ne propagiranjem ubijanja istih i druženjem sa njihovim posmrtnim ostacima“.

„Da li je ova aktivnost planirana Vašim godišnjim programom rada ili je stihijski organizovana u skladu sa ličnim afinitetima vaspitačica i da li je u Vašoj ustanovi praksa da decu edukuju osobe za koje nije sigurno kakve kvalifikacije imaju po tom pitanju? Ukoliko se nastojalo da se kod dece neguje ekološka svest i pozitivan odnos prema prirodi, nije jasno zašto nisu pozvani biolozi, ekolozi, predstavnici pravog ekološkog udruženja ili udruženja za zaštitu prirode? Pored svih tekućih ekoloških problema u Srbiji i neodgovornog odnosa čoveka prema životnoj sredini, poruka koju ste na ovaj način preneli deci jeste da je ubijanje životinja poželjan model ponašanja i da treba negovati ljubav prema oružju, jer je ono neizostavan deo lova. Da li posle ovakve „edukacije“ možemo da očekujemo da će se u Vašoj ustanovi organizovati lov na ptice, umesto izrade kućica i hranilica? Praksa i istraživanja su pokazali da neke edukativne metode smanjuju senzitivnost dece, empatiju i poštovanje života kao takvog. Jedan od primera štetnih edukativnih mera bilo bi seciranje životinja, koje je srećom odavno van upotrebe u Srbiji.

Ovakvo „druženje“ sa leševima i negovanje kulta smrti nije daleko od toga i smatramo ga još opasnijim po dečiji razvoj, jer je reč o posebno osetljivom uzrastu. Molimo Vas da nam se pismenim putem obratite, uz garancije da ovakvi programi neće biti sprovođeni u budućnosti, kao i da će deca koja su bila izložena indoktrinaciji, dobiti profesionalnu, odgovornu i pre svega njihovom uzrastu odgovarajuću edukaciju na temu ekologije, životne sredine, brige za životinje i njihovih staništa. Takođe apelujemo na Vas da u svoje programe uvrstite aktivnosti i sadržaje koji promovišu razvoj empatije, ekološke svesti i savesti o značaju prava životinja“, navodi se u otvorenom pismu direktorki dečijeg vrtića „Radost“ iz Čajetine Jeleni Mitrašinović Brašanac, koja za Danas u potpunosti odbacuje ove optužbe.

Ona za naš list ističe da je nakon objave otvorenog pisma na svoju mejl adresu dobila preko sto pisama, među kojima ima i pretnji.

– Predavanje lovca se ne kosi sa vaspitno-obrazovanom radom. Posete lovaca su uobičajena praksa vrtića i u Srbiji i u svetu. Predavanje lovca nije bilo zastrašujuće za decu, naprotiv, ona su uživala. Lovac je predstavio svoj hobi u pozitivnom smislu, pričao je i o tome kako se hrani divljač i leči. Nikada sebi ne bih dopustila da se deca kompromituju – priča za danas direktorka Mitrašinović Brašanac, dodajući da su eksponati životinja uobičajeni i da su dopremljeni iz Šumskog fakulteta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.