Foto: MOD

Vežba je zasnovana na odluci predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vućića, smernicama ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, navodi se u saopštenju MOD-a.

Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje vežbe je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a rukovodilac vežbe je brigadni general Vladeta Baltić.

U vežbi učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova. Vežba se izvodi po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“, istovremeno na 10 lokacija – poligonima „Pasuljanske livade“, „Pešter“, „Titel“, „Međa“, „Borovac“ i „Orešac“ i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera,  Sremske Mitrovice i u Vojnoj akademiji Beogradu.

Najznačajniji borbeni sistemi Kopnene vojske koji učestvuju na vežbi su tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, top haubica 152 mm „Nora“ i višecevni lanseri raketa „Oganj“ i „Plamen-S“, samohodna lansirna oruđa „Strela 10M“ i „Strela1“, borbeno policijsko vozilo M-83, mali „Miloš“, brodovi, remorkeri, čamci, amfibijska vozila, radar „Žirafa“, terenska vozila „Hamer“, „Defender“, inžinjerijska, terenska i druga specijalna vozila.

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplne odbrane na vežbi će učestvovati MIG-29, „ORAO J22“, „Galeb“, i AN-26, helikopteri „Gama“, MI-8 i MI-17, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.

Biće prikazana i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije,  borbeno vozilo „Lazar-3“, sistem „PASARS“ i haubica 155mm B52 „Nora“.

Tu su i optoelektronski sklopovi, zaštitna balistička oprema, veliki broj novog i savremenog pešadijskog i streljačkog naoružanja i sredstva naoružanja i opreme iz projekta „1500“ kojima se opremaju pre svih jedinice za specijalnu namenu i zadatke.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredelili su se da velikom vojnom vežbom, kakva odavno nije viđena u Srbiji, pokaže svojim građanima da je Vojska Srbije spremna i osposobljena da brani i odbrani svoju Srbiju i svakog našeg građanina. Vežbu će izvesti oficiri, podoficiri i vojnici iste časti i dostojanstva kakvi su bili njihovi uzori iz slavne Srpske vojske.

Prikazom dostignutog nivoa operativnih sposobnosti, Vojska Srbije potvrđuje da je snaga spremna da čuva mir, u regionu i Evropi, kao što i danas čuva mir u svetu na brojnim kriznim žarištima, pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Tokom višednevnih pripremnih aktivnosti za završnicu vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, vojnici i starešine Vojske Srbije pokazali su izuzetan nivo spremnosti i osposobljenosti. Ali je jako primetna i njihova želja da pokažu svim građanima Srbije sa koliko zadovoljstva oni to rade, vešto i uvežbano, jer to rade upravo zbog bezbednosti svih građana i države Srbije.

Vojska Srbije oprema se i priprema upravo da bi se očuvao mir i stabilnostna Balkanu, na kome želimo napredak, bolji život i bolju budućnost za mlade generacije.