Foto: N1

Čupić je tužio Rakić jer je na svom profilu na Fejsbuku napisala da je Čupić „najveći novinarski šljam u južnom Banatu“. Zbog te objave na društvenoj mreži joj je sud u Vršcu naložio da plati 50.000 dinara, a prvostepenom presudom Rakić je bila obavezana da plati i troškove krivičnog postupka u iznosu od 105.000 dinara.

Međutim, Viši sud u Pančevu preinačio je presudu Osnovnog suda u Vršcu, oslobodio Draganu Rakić krivice za uvredu, a Čupiću naložio da plati 5.000 dinara sudskih troškova, navodi se u presudi.

„Prvostepeni sud je pogrešno primenio zakon kada je okrivljenu oglasio krivom za krivično delo uvrede (…) Odredbom čl. 46 Ustava Republike Srbije je zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja (…) Odredbom čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima uređena je sloboda izražavanja i u tački 1 navedeno je da svako ima pravo na slobodu izražavanja“, navodi se, između ostalog, u oslobađajućoj presudi. Dodaje se da vrednosni sudovi o nekom licu ne potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva jer bi u takvom slučaju došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima i do povrede prava na slobodu izražavanja.

Veće Višeg suda u Pančevu je navelo da je rečenica da je Aleksandar Čupić „najveći novinarski šljam u južnom Banatu“ zapravo vrednosni sud, a meta kritike je Čupićev rad kao novinara. Viši sud u Pančevu je naveo da je i Aleksandar Čupić član političke stranke. Čupić je u avgustu prošle godine izneo i niz uvreda na račun Dragane Rakić, poručivši joj da treba da se leči na psihijatriji, „da joj treba jedan pravi Banaćanin“, kao i da bi je ugledni, pokojni Vrščani poput Jovana Sterije Popovića, slikara Paje Jovanovića ili pesnika Vaska Pope, „da su živi, oterali u tri lepe“. Pojedini mediji i analitičari portal eVršac nazivaju „vršačkim Informerom“, a u više analiza projektnog sufinansiranja medija u Srbiji, taj portal je označen kao „miljenik režima“, jer mu se dodeljuju znatna budžetska sredstva lokalnih samouprava.

Ko je Dragana Rakić

Dragana Rakić je zaposlena kao bibliotekarka u Vršcu, a objavljuje i kolumne u dnevnom listu Danas i na portalu Autonomija (www.autonomija.info). Ona je i odbornica DS-a u Skupštini grada Vršca.