Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ovaj projekat je izuzetno značajan jer unapređuje sve infrastrukturne elemente unutrašnjeg vodnog transporta, kao što su luke, plovni putevi i Inteligentni saobraćajni sistemi, a istovremeno time ispunjavamo obaveze koje proizilaze iz pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Vlada je danas usvojila Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji za period od 2018. do 2022. godine sa Akcionim planom. S obzirom na to da je neophodno strateško rešavanje problema smanjenja broja povreda na radu, posebno onih sa smrtnim ishodom, primenom Strategije biće unapređeni bezbednost na radu i uslovi rada, kako bi se sprečile povrede na radu i profesionalne bolesti i očuvalo zdravlje radno aktivnog stanovništva. Cilj primene strategije u ovom periodu jeste smanjenje povreda na radu za pet odsto.

Na današnjoj sednici usvojen je Projekat javno-privatnog partnerstva „Energetska sanacija i ugovorno isporučivanje toplotne energije Ekonomskom fakultetu u Kragejevcu“. Izgradnjom sopstvene kotlarnice, zamenom spoljnih prozora i vrata, primenom ESCO modela u potpunosti će biti rešen problem energetske neefikasnosti. Nakon perioda od deset godina privatni partner predaće opremu Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu u vlasništvo, a uštede će biti i do 58 odsto.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj (AFD) i Društva za promociju i učešće u ekonomskoj saradnji (PROPARCO) u Srbiji.

Vlada Srbije dodelila je nacionalna sportska priznanja Draganu Ristiću i Laslu Šuranjiju za osvojene zlatne medalje na svetskim takmičenjima u paraolimpijskoj disciplini streljaštvo, koja su održana u Hrvatskoj i Brazilu.

Na današnjoj sednici usvojeni su i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru energetike, koja je obezbeđena u okviru Akcionog IPA prigrama za Republiku Srbiju za 2017. godinu, kao i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru zaštite životne sredine, koja obezbeđena u okviru Akcionog IPA programa za 2017. godinu.