Saradnja u istragama od sada u dva smera 1Foto: EPA/LEX VAN LIESHOUT

Gordana Janićijević, doskorašnja zamenica republičke tužiteljke, preuzela je prošle nedelje u Hagu dužnost oficira za vezu između srpskog tužilaštva i agencije Evropske unije za koordinaciju rada tužilaštava Eurodžast, čime je otvorena mogućnost da i naši istražni organi traže pomoć od kolega iz EU u rešavanju prekograničnih istraga.

Srbija je tim činom postala sedma zemlja van EU koja je poslala oficira za vezu u sedište Eurodžasta.

Ceremoniji postavljenja pored Gordane Janićijević, prisustvovala je i republička tužiteljka Zagorka Dolovac. Predsednik Eurodžasta Ladislav Hamran istakao je da očekuje izvrsnu saradnju sa predstavnikom Srbije.

– Od izuzetnog značaja je to što sve veći broj zemalja želi da sarađuje sa Eurodžastom u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i terorizma. Uveren sam da će bogato iskustvo gđe Janićijević i podrška srpskih vlasti igrati ključnu ulogu u našim naporima da unapredimo operativnu i strategijsku saradnju sa regionom Zapadnog Balkana, rekao je Hamran za zvanični sajt organizacije.

U sličnom tonu obratila se i republička tužiteljka Zagorka Dolovac, tvrdeći da se radi o značajnom trenutku za razvoj odnosa Srbije i Evropske unije.

– Ubeđena sam da će naša predstavnica u Hagu biti u stanju da nastavi dokazano pouzdanu saradnju sa našim kolegama iz Evrope i šire, kako bi ispunili najznačajniji zadatak zaštite naših društava od posledica modernog kriminala, kazala je Dolovac.

Gordana Janićijević je istakla da je počastvovana što postaje prvi oficir za saradnju sa Eurodžastom, dodajući da veruje da će njeno prisustvo unaprediti ionako odlične odnose između Srbije i ove institucije.

Eurodžast je oformljen 1999. godine na samitu evropskih lidera u Finskoj. U pitanju je organizacija koja nema samostalnih istražnih ovlašćenja, ali koja pomaže nacionalnim tužilaštvima da koordiniraju istrage koje se protežu preko nacionalnih granica. Pored 28 zemalja Evropske unije, još njih 11 uz Srbiju ima potpisan sporazum sa Eurodžastom.

Iz regiona, saradnju sa ovom agencijom ostvaruju Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, s tim što poslednje dve zemlje imaju oficira za vezu u Hagu.

Srbija je i pre postavljanja oficira za vezu imala bogatu saradnju sa drugim tužilaštvima posredstvom Eurodžasta. U periodu od 2015. godine Srbija je preko Eurodžasta učestvovala u skoro 150 istraga, a samo je Švajcarska u tom pogledu bila aktivnija. Najpoznatiji slučaj odnosi se na hapšenje plaćenog ubice Čabe Dera, koji je osumnjičen da je izvršio tri ubistva – u Holandiji, Mađarskoj i Srbiji.

Eurodžast je posredovao između tri tužilaštva i pronađena je odluka da se Der, nakon hapšenja u Češkoj, izruči Mađarskoj.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.