Sud u Smederevu godinu dana nije uručio presude 1Foto: MUP Srbije

Najveće kazne, kao što se na osnovu zahteva tužilaštva i očekivalo, dobili su bivši dekan i potom, po izlasku iz pritvora, prodekan kragujevačkog Pravnog fakulteta, Sveto Purić (osam godina), te profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora. Profesorka kragujevačkog Pravnog fakulteta i bivša pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković dobila je pet godina zatvora, profesori Dragan Bataveljić i Božin Vlašaković osuđeni su na šest, odnosno četiri godine zatvora. Aktuelni prodekan za nastavu na kragujevačkom Pravnom fakultetu Srđan Đorđević osuđen je na tri godine zatvora, koliko su dobili i profesori Nenad Đurđević i Milena Petrović.

Nekadašnji šef Studentske službe Zoran Simić osuđen je na pet godina… Na početku postupka, na optuženičkoj klupi u Višem sudu u Smederevu bilo je čak 87 aktera afere „Indeks“, optuženih za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Pomenuti sudski postupak je ušao u jedanaestu godinu, te postoji realna mogućnost i da neka od krivičnih dela za koje su pojedini „indeksovci“, osuđeni početkom decembra prošle godine, zastare. Pored onih koja su, u tom slučaju, u maratonskom sudskom postupku pred smederevskim sudom, već zastarela.

– Tačno je da presuda u predmetu Višeg suda u Smederevu K 47/19 (slučaj efere „Indeks“ – prim. Z. R.) još nije dostavljena strankama u postupku. Nacrt presude je izrađen, u toku je detaljna i sveobuhvatna kontrola onoga što je napisano u obrazloženju odluke. Budući da je upravo to od bitnog značaja za jasnoću presude i konačne zaključke koji u svakoj presudi, pa i ovoj treba da budu smisleni i napisani na način koji ne ostavlja nikakve nedoumice, navodi se, između ostalog, u odgovoru predsednice smederevskog suda Slađane Bojkovič, na pitanje našeg lista koje se odnosili na saznanje da sudska presuda prvostepeno osuđenim „indeksovcima“ nije uručena ni godinu dana od njenog izricanja.

Predsednica i sutkinja Bojković potom pojašnjava da „predsednici veća (što je ona u suđenju akterima afere „Indeks“ – prim., Z. R.) imaju zakonsko ovlašćenje da traže produženje roka za izradu presude“, te da je rok za izradu presude produžavan i u postupku „indeksovcima“, s obzirom na obimnost činjenične građe, odnosno na veliki broj optuženih i dela koja za koja se terete.

– Zbog broja optuženih kojima je postupak okončan (20), zatim krivičnih dela koja su obuhvaćena optužnim aktom (65), koje svako za sebe iziskuje obrazlaganje kao da se radi o pojedinačnoj presudi, ali i obimnosti činjenične građe – samo spis sa glavnog pretresa ima oko 6.000 strana, predmetni krivični postupak je svakako kompleksniji i obimniji, zbog čega je rok za izradu presude morao da bude znatno duži, ističe sutkinja Bojković, uz zaključak da je „rok za izradu presute produžavan u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“, koja imaju predsednici sudskih veća.

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu se, inače, danima unazad spekulisalo o razlozima za neuručivanje presuda kolegama koji su nepravosnažno osuđeni zbog prodaje diploma i ispita. Ono u čemu se pojedini sagovornici našeg lista iz te visokooobrazovne ustanove slažu jeste da su, bez obzira na obrazloženje predsednice smederevskog Višeg suda koje deluje racionalno, maratonsko suđenje „indeksovcima“ i situacija sa neuručivanjem presuda godinu dana od okončanja prvostepenog postupka, slika i prilika domaćeg pravosuđa u poslednjih 30 godina.

Neblagovremeno neuručivanje prvostepenih presuda akterima afere „Indeks“ sigurno će, smatraju, da dovede do zastarevanja pojedinih dela za koja su neki od vinovnika tog korupcionaškog skandala nepravosnažno osuđeni. Nadoknadu štete i sudskih troškova u takvim slučajevima platiće, iz republičkog budžeta, svi građani Srbije. Pojašnjavaju da će prvostepeno osuđeni „Indeksovci“ kad budu konačno budu dobili presudu Višeg suda u Smederevu imati rok od 15 dana da ulože žalbe, o kojima će se odlučivati u Apelacionom sudu u Beogradu, a koji će, izvesno, pojedine postupke da vrati na novo odlučivanje smederevskom sudu. Sve to, smatraju, može da traje još godinama, pri čemu će, na kraju, eventualno da bude osuđena tek nekolicina „Indeskovaca“, i to, najverovatnije, oni koji su označeni kao „kolovođe“ korupcionaške rabote. Najveći broj „Indeskovaca“ će, siguran je naš sagovornik, zbog zastarevanja postupka, da prođe nekažnjeno.

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu, na čelu sa sutkinjom i predsednicom tog suda Slađanom Bojković, 5. decembra prošle godine, nakon suđenja koje je trajalo više od deset godina, izreklo presudu kojom je šesnaestoro „indeksovaca“, od kojih su njih dvanaestoro univerzitetski profesori, osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora. Presuda Višeg suda u Smederevu akterima afere „Indeks“ na Univerzitetu u Kragujevcu i njegovom Pravnom fakultetu dočekana je, pre godinu dana, mukom koji je, prema oceni upućenih, govorio o zatečenosti šumadijske akademske zajednice izrečenim presudama. U toj zajednici, prema našim izvorima, smatralo se i smatra da je ta presuda bila tek deo predizborne kampanje vladajućeg režima za minule izbore na svim nivoima, koji je, preko strogo kontrolisanog pravosuđa, slao poruku da borba protiv korupcije traje, i da u njoj niko nije i neće da bude zaštićen.

Upućeni u problematiku, odnosno svi oni koji znaju šta se na Pravnom fakultetu zaista dešavalo do februara 2007, kad je uhapšeno 23 profesora i saradnika na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, i njihovih poslovnih saradnika, smatraju, pak, da su glavnim akterima tog korupcionaškog skandala izrečene blage kazne i da je mnogo sumnjivih poslova u toj visokoškolskoj ustanovi, voljom (do)sadašnjih vlasti i njome uzrokovanim nemarom nadležnih državnih organa, ostalo neotkriveno i nesankcionisano.

O razmerama korupcije i kriminala na kragujevačkom Pravnom fakultetu do februara 2007, ponajbolje svedoči činjenica da je, 5. decembra 2019, u smederevskom sudu, na tri godine zatvora, zbog prodaje diploma i ispita, osuđen i domar tog fakulteta Andrija Tomović. Pravni fakultet u Kragujevcu je, tvrde u ovim krugovima, tokom većeg dela prethodne decenije bio jedan veliki buvljak, na kojem se gotovo javno trgovalo ispitima i diplomama. Koliko je bivših studenata kupilo diplome kragujevačkog Pravnog fakulteta pouzdano se ne zna, niti će se, sasvim izvesno, ikada i doznati. Osnovano se, međutim, pretpostavlja da su mnogi od njih danas zaposleni u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima. Šteta od afere „Indeks“ praktično je – nemerljiva.

Uskoro presude i Markoviću i Čejoviću

U dopisu Višeg suda u Smederevu našem listu navodi se i da se u postupku K28/18 koji se vodi protiv profesora Branislava Markovića (oca bivše funkcionerke DS, a sada SNS – Jelene Trivan) i Bore Čejovića, ranije dugogodišnjeg dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta“, i koji je (postupak) izdvojen iz ukupnog predmeta, zbog njihovog zdravstvenog stanja, stiču uslovi da se odluka (presuda) donese u kraćem roku“. Tim pre, pojašnjava se, što su „u odnosu na sve optužene iz tog predmeta izvedeni svi dokazi predloženi u optužnici i izvršen uvid u pisane dokaze predloženi od strane optuženih i njihovih branilaca“.

– Troškovi krivičnog postupka obračunavani su i isplaćivani parcijalno, prema zahtevima branilaca ili okrivljenih koji su dostavljani sudu. Zbirni obračun tih troškova ne postoji u elektronskoj ili kojoj drugoj evidenciji, navodi se, pored ostalog, u odgovoru smederevskog suda na pitanje našeg lista „koliko su do sada iznosili troškovi u zastarelim postupcima „Indeksovcima, a koje će da plate građani Srbije. U suđenju akterima afere „Indeks“ do sada su, koliko je poznato, zastareli svi slučajevi u kojima su okrivljeni bili optuženi samo za zloupotrebu službenog položaja a takvih je među „Indeksovcima“ bilo najviše. Prema „(ne)zvaničnim računicama, troškovi u pojedinačnim zastarelim predmetima mogu da dostignu i dva miliona dinara.

close
Sud u Smederevu godinu dana nije uručio presude 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.