..zbog čega je episkop vranjski Pahomije bio prinuđen da protiv njega podnese nadležnim organima krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju Eparhije vranjske dostavljenom novinaru Danasa, sa potpisom sekretara Siniše Piljanovića.

Izjavu Stojanovića da je episkop vranjski „opasniji od Albanaca“ koju je on izrekao na konferenciji za medije koja je održana u jednoj vranjskoj kafani, kako se navodi u saopštenju „shvaćena je kao njegov lični ispad a ne kao stav člana crkvenog odbora“. Izjave o netransparentnom finasijskom poslovanju Eparhije vranjske i samog vladike Pahomija, koje je izneo sada već razrešeni predsednik Crkvenog odbora, demantuju dajući na uvid dokumente o svim finansijskim transakcijama koje su u više navrata do sada bile podložne kontroli nadležnih crkvenih organa u Vranju, ali i samoj SPC.

Odgovarajući na zahtev koji je Stojanović izneo pred medijima „da zbog svega učinjenog vladika Pahomije od strane Sinoda SPC bude raščinjen“, Stojanović odgovara da je „suludo da ovdašnji crkveni velikodostojnici rade na svoju i štetu vernika“.

– Nadležni organi sproveli su istragu vezanu za sve požare do kojih je došlo u crkvenim objektima na području eparhije, kao i o seči šume, i mi se tu ne možemo mešati, a još manje smo za to odgovorni – navodi Piljanović, precizirajući da se „ne radi o ličnoj imovini bilo kog sveštenika sa ovog područja, samog vladike, već o imovini svih vernika“.

Zbog ovakvog postupka eparhijski upravni odbor smenio je članove iz Klinovca, koji su naveli da na njihove „dosadašnje pritužbe koje su uputili pismeno patrijarhu Irineju i Sinodu SPC nisu dobili odgovor“. Raspušteni odbor najavljuje da će uprkos svemu nastojati da se izbori da episkop vranjski Pahomije, kako kažu, bude „raščinjen i uklonjen do 1. novembra ove godine kada se obeležava i dan Svetog oca Prohora Pčinjskog“.