Foto: Twittwr / V. Kovačević

To je vrlo problematično, kaže u razgovoru za Danas Vladimir Kovačević, novinar televizije BN TV iz Republike Srpske, koji je brutalno pretučen u nedelju uveče u Banjaluci.

Kovačević se za sada oporavlja, kako sam kaže, „iznenađujuće dobro“ s obzirom na situaciju, ali još oseća vrtoglavicu i predstoje mu dodatni pregledi kako bi sa sigurnošću moglo da se kaže da nema ozbiljnijih posledica po njegovo zdravlje.

Posledice po medijsku i političku sferu, s druge strane, već su vidljive s obzirom na burne reakcije koje je ovaj događaj izazvao u celom regionu. Kolege novinari su, prema rečima Kovačevića, užasnuti celom situacijom, a eventualno smirivanje tenzija zavisi, po njegovoj oceni, od političke volje da se slučaj ispita. Osim javnih obećanja da će se slučaj ispitati, neke konkretnije potvrde i informacije Kovačević od nadležnih nije dobio.

– O istrazi mi niko ništa nije rekao, imam svoja saznanja da rade na tome i ne sumnjam u stručnost ljudi u MUP-u, ali pitanje je koliko će im biti dozvoljeno da upotrebe tu stručnost. Iskren da budem, ne znam koliko da verujem da će se ovo rasvetliti do kraja. Sve zavisi od političke situacije, ona je u Republici Srpskoj komplikovana, nije to samo sukob između opozicije i vlasti, ima i mnogo frakcija unutar vlasti koje imaju različite interese. Borbe su velike, a odvijaju se preko leđa nas novinara, ističe Kovačević.

Nakon različitih interpretacija i spekulacija u medijima o motivima za ovaj napad, Kovačević odgovara da on ne zna šta i ko stoji iza ovoga, ali da je siguran da se sve desilo isključivo zbog novinarskog posla kojim se bavi.

– Ja razmatram dve opcije. Ukoliko je ovo napad direktno na mene, onda je zbog mojih mnogobrojnih tekstova, i na BN-u, raznim portalima, mom blogu. Kada me pitaju koji tekst može biti povod, može biti svaki. Ne pišem ja samo o jednoj temi, ukazuje Kovačević i dodaje da je druga opcija izveštavanje sa protesta koji se održavaju na Trgu Krajine zbog nerasvetljenog ubistva mladića Davida Dragičevića.

– Ako je u pitanju pokušaj zastrašivanja zbog „Pravde za Davida“, onda je to već napad na televiziju BN i i pokušaj da nas oteraju sa Trga i odvrate od praćenja te priče, objašnjava Kovačević, navodeći da javnost u Srpskoj sumnja da se iza te priče „krije neko vrlo bitan“ a da će sve biti jasnije ako i kada se otkriju pravi nalogodavci.

Novinari dali ultimatum policiji

Novinari iz celog regiona reagovali su na ovaj događaj pružajući podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću i pozivajući nadležne da što pre rasvetle ovaj slučaj. Predstavnici medija najavili su održavanje više skupova podrške, a na prvom održanom u Sarajevu novinari su poručili da policiji Republike Srpske daju rok od pet dana da pronađe odgovorne za napad na Kovačevića. Ako se policija ne oglasi, smatraće da su za napad na Kovačevića direktno odgovorni rukovodstvo i institucije Republike Srpske. Za sada se oglasilo samo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci potvrđujući da se slučaj tretira kao krivično delo – pokušaj ubistva.