Vojni sindikat Srbije: Vulina hitno pozvati na odgovornost 1Foto: FoNet/MC (Arhiva)

Vulina hitno pozvati na odgovornost zbog zloupotreba, diskriminacije i gušenja ljudskih i radničkih prava u Vojsci Srbije, saopštili su danas iz Vojnog sindikata Srbije.

Kako su rekli, Vojni sindikat Srbije obavešten je danas da je upravni disciplinski organ Ministarstva odbrane, oličen u neustavnom Vojnom disciplinskom sudu u Novom Sadu, dana 25. juna 2020. u ponovljenom postupku, na „nezakonit i kriminalan“ način, u odsustvu okrivljenog, doneo „presudu“ kojom Generalnom sekretaru Vojnog sindikata Srbije, isključivo zbog zastupanja sindikata u javnosti ponovo izriče kaznu gubitka službe u Vojsci Srbije.

„Zahtevamo hitnu reakciju javnog tužilaštva, nadležnih inspekcija i Predsednika Republike, od koga tražimo da obezbedi zakonitost i poštovanje elementarnih ljudskih i radničkih sloboda i prava, a predstavnike sindikata zaštiti od kriminala i nasilja“, istakli su oni.

Oni su naglasili da je „nasilje i silovanje“ prava i pravde koje sprovodi administracija odlazećeg ministra Vulina, presedan u svetskoj i evropskoj istoriji sindikalizma i Srbije koja se sve više udaljava od slobodne i pravne države.

„Količinu bezobrazluka i besmisla koje vlada u sistemu odbrane jasno pokazuje činjenica da za pad vojnog helikoptera i gubitak sedam života niko nije odgovarao, a predstavniku sindikata sude zbog toga što ispunjava svoju zakonsku dužnost. Ukoliko se u Vojsci Srbije odmah ne zavede red i obezbedi poštovanje zakona i elementarnih ljudskih i radničkih prava i sloboda, bićemo prinuđeni da sami uzmemo pravdu u svoje ruke i odbranimo se od nasilja koje trpimo zadnjih pet godina“, naveli su iz sindikata.

 

Apelujemo na Predsednika Republike da situaciju u kojoj se nalazimo shvati krajnje ozbiljno, a našu poruku kao izraz krajnje nužde i potrebe da branimo svoje dostojanstvo i vojničku čast i odbranićemo je, neće nam biti prvi put. Poverenje srpskih vojnika u svoju državu i vojni vrh ozbiljno je poljuljano, ukoliko se ovaj put ništa ne preduzme posledice mogu biti nesagledive.

Stanje u Vojsci Srbije je, kako su poručili, katastrofalno.

„Došlo je do tačke ključanja i nije ni blizu onom kako ga predstavlja Aleksandar Vulin, pa su više nego jasni njegovi motivi da vrši nasilje i krivična dela nad predstavnicima najvećeg i jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije koji na probleme ukazuju, a što je i osnovna uloga sindikata“, saopštili su oni.

U vezi sa nastalom situacijim, rekli su, Upravni odbor VSS održaće hitnu sednicu na kojoj će se razmotriti predlozi članstva da se narednih dana održe javni protesti pripadnika Vojske Srbije, na kojima će se javnosti ukazati na sve probleme u kojima se u ovom trenutku nalazi naša vojska.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vojni sindikat Srbije: Vulina hitno pozvati na odgovornost”

  1. Kao bivsi oficir podrzavam vasu spremnost da cast vojnog poziva i visok rang ugleda koji vojska ima u narodu odbranite javnim protestima, u cemu su svetao primer pruzili pripadnici 63. padobranske brigade, odbijajuci sulud zahtev Vulina da zamene zandarmeriju u obracunu sa svojim narodom. Treba da pokazete i Vulinu i „vrhovnom komandantu“ da ste narodna, a ne njihova vojska.

  2. Došlo je vreme da se izvede Vojni Puč. To je jedino rešenje za sve sramne vratolomije koje izvodi Diktator i njegovi pomoćnici.
    Običan narod nema više snage , (lukav je diktator) doveo je narod do iznemoglosti.
    Zato pozivam vojne starešine bilo kog čina , da se ujedine i svrgnu sa vlasti poslednjeg diktatora Evrope…da mu ne pridodajem odgovarajuće epitete u stilu : Zlotvor, mafija, kriminal …itd

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.