Vojno-disciplinski sud u Nišu novčano kaznio pripadnika VS jer je bio kandidat na izborima 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Vojno-disciplinski sud u Nišu je danas novčano kaznio Aleksandra Žarkovića iz Leskovca, civilno lice zaposleno u Vojsci Srbije i člana Upravnog odbora Vojnog sindikata Srbije, zbog kršenja obaveze političke neutralnosti pripadnika Vojske jer je na junskim izborima bio kandidat Koalicije „Metla 2020“ za odbornika u Skupštini grada Leskovca.

Zdravković je proglašen krivim i kažnjen četvoromesečnim smanjenjem plate od 10 odsto, ali je njegova odbrana najavila žalbu Višem vojno-disciplinskom sudu.

Prilikom izricanja kazne je rečeno da je okrivljeni prekršio vojne propise i obavezu političke neutralnosti pripadnika Vojske Srbije, iako su mu namere bile „časne i poštene“.

„Bez obzira što su namere časne i poštene, morate da pronađete neki drugi način za vašu borbu. Minimalna kazna uticaće da se uzdržite od daljih disciplinskih prekršaja“, rečeno je pri izricanju odluke Vojno-disciplinskog suda, uz konstataciju da je Žarković do sada imao besprekornu službu u Vojsci Srbije.

Žarković je na suđenju naglasio da je na izbornoj listi koalicije „Metla 2020“ bio vanstranačka ličnost i ratni veteran.

„Nisam prekršio nikakve akte, iskoristio sam svoje ustavno pravo da budem biran. Bolji sam od većine na vlasti, izuzev vrhovnog komandata i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, izjavio je Žarković.

Kazao je da smatra da je njegovo učešće u političkom životu potrebno jer bi se, makar na lokalnom nivou, trudio da rešava probleme veterana rata, kojima i sam pripada.

Na optužbu da je na konferenciji za medije juna u Leskovcu iznosio politička uverenja, Žarković je odgovorio da je iznosio stavove kao učesnik i veteran rata, a ne kao pripadnik Vojske Srbije.

Žarkovićev advokat Mitar Krstić je ocenio da Vojno-disciplinski tužilac ničim nije dokazao svoju optužbu, jer nije ni bilo osnova za tako nešto.

„Vojno-disciplinski sud i tužilaštvo nisu deo pravosudnog sistema Republike Srbije i zbog toga nisu i ne mogu da budu objektivni. Doneli su odluku koja je kompromis: da se čovek koji nije kriv na bilo koji način kazni, kako nekome is sistema odbrane slučajno ne padne na pamet da na bilo koji način izražava svoje stavove, naročito ne političke“, rekao je Krstić osle suđenja.

On je rekao da će iskoristiti sva pravna sredstva i žaliće se Višem vojno-disciplinskom sudu na odluku Vojno-disciplinskog suda u Nišu.

Predsednik Vojnog sinidkata Srbije, Novica Antić, izjavio je da je današnja presuda još jedan dokaz da Srbija nije pravna država, i da neki, poput ministra odbrane Aleksandra Vulina, „mogu da rade šta hoće i da nikome ne odgovaraju“.

„Žarković ni jednom zakonskom odredbom nije sprečen da koristi svoje Ustavom garantovano pravo da bude biran. Jedan neustavni organ danas je suspendovao Ustav i njegov Član 52. koji kaže da je pravo čoveka da bira i da bude biran“, ocenio je Antić.

On je izjavio da kaznom smanjenja plate Žarkovića, Vojno-disciplinski sud ugrožava egzistenciju njegove porodice jer mu je plata u Vojsci Srbije nešto viša od 40.000 dinara.

Antić je podsetio i na dosadašnju besprekornu Žarkovićevu karijeru: „Tokom ratnih dejstava 1999. godine, Žarković je bio pripadnik 549. Motorizovane brigade koja je odlikovana Ordenom narodnog heroja. On kao njen pripadnik takodje je nosilac Ordena narodnog heroja. Danas su sudili ratnom veteranu i narodnom heroju“, ukazao je Antić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vojno-disciplinski sud u Nišu novčano kaznio pripadnika VS jer je bio kandidat na izborima”

  1. Ako je A. Žarković civilno lice (kako stoji u prvoj rečenici teksta), ne može mu suditi Vojno- disciplinski sud.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.