Volonterska ekološka akcija „102 kao 1“ u 18 gradova i opština Srbije 1Detalj sa prošlogodišnje akcije u Kraljevu Foto: Zoran Nikolić

Oni  žele da svojim radom doprinesu čišćenju rečnih vodotokova i priobalja od svakovrsnog otpada koji  je, često, uzrok izlivanja reka i koji, i na razne druge načine, ugrožava životnu sredinu.

Cilj akcije, kao što to njen naziv kaže je da se, istovremeno, na 102 lokacije u 18 lokalnih samouprava, u jednom danu, sprovede organizovano uređenje vodotokova, pre sveg njihovo čišćenje od otpada različitog porekla, ali i da se tamo gde ima uslova sadnjom zelenila preduprede klizišta i erozije zemljišta.

Ova akcija započela je pre tri godine na inicijativu Odeljenja za Civilnu zaštitu gradske uprave grada Kraljeva i Tima za koordinaciju aktivnosti gradova i opština iz sliva Zapadne Morave koji su 10. februara 2016., u Kraljevu potpisali Protokol o zajedničkim preventivnim aktivnostima u borbi protiv elementarnih nepogoda.

Činu potpisivanja Protokola predhodila su tragična iskustva sa poplavama u Srbiji maja 2014 godine tokom koji je na teritoriji 24 lokalne samouprave pričinjena materijalna šteta u iznosu od  preko  1,5 milijarde evra od čega je 70 odsto  štete naneto proizvodnim aktivnostima.

Te, 2017. godine  prva akcija je nazvana „100 kao 1“ jer je tada, istovremeno sporvedena na 100 lokacija u slivu Zapadne Morave na čijoj teritoriji, u 18 lokalnih samouprava, živi blizu milon stanovnika i ona svake godine, aktivnostima volontera, obuhvata po jednu lokaciju više.

Sve ove akcije na čišćenju priobalja reka u slivu Zapadne Morave  karakteristične su i po korišćenju internet platfome www.Volonter.rs   kao alata za aktiviranje ljudi i resursa na lokalu kroz kratke volonterske akcije što, primarno, odgovara senzibilitetu mladih ljudi, jer je starosni prag za uključivanje u neku od akcija 15 godina.

Obzirom da metrolozi najavljuju lepo vreme za očekivati je da će postavljeni ciljevi akcije „102 kao 1“ biti ostvareni kako po broju lokacija na kojima će se odvijati tako i po broju učesnika. Eto prilike, poštovani čitaoci da, ako ste raspoloženi, jednostavnim popunjavanjem prijave na internet platfomi www.Volonter.rs  i vi postanete deo tima koji svojim dobrovoljnim radom doprinosi da bar  za  malo unapredimo našu životnu sredinu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.