Foto: Opština Velika Plana

Najpre je liturgija u Crkvi – zahvalnici od 8,30 do 9,45 časova, nakon čega će biti upriličen čin rezanja slavskog kolača. Od 10 časova sveštenstvo će vršiti parastos na grobu vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu.

Nakon toga, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće predstavu „Vreme časti i ponosa“. Ovogodišnji program odvija se pod sloganom „U slavu velikog vožda“.

Radovanjski lug je spomen kompleks, koji se nalazi u stoletnoj šumi u ataru sela Radovanje, na osam i po kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom crkva –Zahvalnica, sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka. Na 46 hektara smešten je i nedavno izgrađeni parohijski dom i letnja pozornica. Radovanjski lug, prirodno-memorijalni spomenik, ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Posle tri godine izgnanstva, Karađorđe se iz Rusije tajno vratio u Srbiju, 1817. godine. Na preporuku svog kuma, narodnog starešine Vujice Vulićevića sklonio se u jednu kolibu u Radovanjskom lugu. Po nalogu Kneza Miloša, koji se bojao za svoju vlast, u rano jutro 13, odnosno 26. jula po novom kalendaru, na praznik arhangela Gavrila, Karađorđe je ubijen dok je spavao. Sahranili su ga u grobu na stotinu koraka od kolibe, a njegovu glavu su po naređenju kneza Miloša odneli u Carigrad, da bi se stekla naklonost i poverenje Turaka. Njegovo telo je kasnije više puta premeštano , da bi najzad bilo sahranjeno u dinastičkoj zadužbini Karađorđevića u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Prvobitni grob u Radovanjskom lugu obeležen je gvozdenom ogradom, mermernom pločom sa natpisom i velikim drvenim krstom.

Vojvoda Vujica Vulićević, koji je učestvovao u ubistvu, kao čin pokajanja podigao je nedaleko od tog mesta, u ataru Starog Sela svoju zadužbinu, crkvu brvnaru Pokajnicu.

Današnjoj svečanosti u Radovanjskom lugu prethodili su raznovrsni kulturni programi u Velikoj Plani.