Vreme: Pet žrtava seksualnog nasilja u Petnici od 2003. do 2014. godine 1Foto: Unsplash / Romina Farías

U jednom periodu nismo prepoznavali problem, i u tome vidim sopstvenu grešku, koju ne uspevam da potisnem iz svakodnevnog razmišljanja i osećaj sopstvene odgovornosti ću nositi do kraja, ali je to lakše od muke koju nosi žrtva, rekao je za Vreme bivši direktor Petnice Vigor Majić povodom optužbi za seksualno nasilje u toj istraživačkoj stanici.

Nedeljnik Vreme objavio je isposvest pet žena, koje tvrde da su, kao maloletnice ili mlađe punoletnice, bile žrtve seksualnog nasilja u periodu od 2003. do 2014. godine.

Ukazuju da ih je zlostavljala osoba zadužena za uređivanje časopisa „Petničke sveske“, koja ih je i fotografisala obnažene.

Majić je u izjavi za Vreme rekao da je rukovodstvo Petnice tek 2014. čulo da ta osoba fotografiše maloletnike, i da deci to smeta, ali naglašava da nisu imali predstavu da se dešava i seksualno nasilje.

„Odmah sam razgovarao sa njim, negirao je sve osim problema sa tekstovima i obećao da više neće biti problema“, rekao je Majić i dodao da mu je tada poverovao, ali i da je odlučeno da više neće imati kontakta sa decom.

Majić je ispričao i da se lično susreo sa jednom od žrtava 2017. godine, kada je osobi koju su optužile za zlostavljanje rekao da mora da ode iz „Petnice“.

Na konstataciju novinarke da neke od devojaka žele da znaju šta se desilo sa fotografijama, a da je sam Majić rekao da je hard-disk kompjutera sklonjen, bivši direktor „Petnice“ odgovorio je da smo „mi ceo računar uzeli i reformatirali“.

„Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji“, ispričao je Majić i naglasio da su mislili da na taj način štite decu.

Direktora Istraživačke stanice Petnica Nikola Bożić rekao je za Danas da je vreme da se priča, ali da najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva.

„Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo“, istakao je on.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije je osudilo svaki mogući oblik zloupotrebe i nasilja nad decom i očekuje da u takvim situacijama reaguju nadležne institucije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Vreme: Pet žrtava seksualnog nasilja u Petnici od 2003. do 2014. godine”

  1. Predlazem novinarima da istraze kako je potrosen novac za nabavku opreme za ISP. Potroseni su milioni evra.

  2. Važno je da se zna da su mnogi Petničari već duže vreme pritiskali upravu da reaguje, da je upravi ponuđen plan akcije još u januaru, a da su oni tada resili da nastave sa stragijom ućutkivanja i emocionalnog ucenjivanja žrtava. Ova izvinjenja su lažna i iznuđena pod pritiskom javnosti. Da je upravi zaista stalo do žrtava, ponudili bi ostavke, prijavili policiji svog drugara zlostavljača i postavili platformu za žrtve koje će se tek nakon ovog teksta suočiti sa onim što im se desilo i prvi put osetiti spremnim da se jave.

  3. Gospodine Nikola, vaše štićenice treba da preuzme struka,a Vi i Vaši prethodnici da se ulonite sa funkcija doživotno. Uz odgovarajuću sankciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.