Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Vukosavljevići je skupu uručeno posebno priznanje Matice srpske za dosadašnju saradnju i pokretanje ideje za održavanje skupa: Specijalna plaketa i Pečat Matice srpske.

Obraćajući se prisutnim naučnicima, akademicima, profesorima i ostalim predstavnicima stručne javnosti, Vukosavljević je podsetio na vrednost i značaj očuvanja svih elemenata koji učestvuju u gradnji srpskog identiteta, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

„Istorija pamti narode i društva koji su nestali sa istorijske scene, a razloge za ovakav ishod možemo da tražimo i na polju kulture. Zato je obaveza svake generacije da u skladu sa svojim znanjem, moralom, etikom učini koliko može za napredak srpske kulture, srpske duhovnosti i srpskog identiteta“, rekao je ministar.

Ministar je podsetio prisutne da je ovaj skup nastavak aktivnosti koja je začeta potpisivanjem „Povelje o srpskom kulturnom prostoru“.

„Srpski kulturni prostor je onaj geografski prostor na kome je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ti prostori ne poklapaju se sa političkim prostorima naroda u nekom istoriskom trenutku“, rekao je Vukosavljević.

On je istakao važnost teme kulturnog sećanja, istorije pamćenja i inkluzivnog potencijala srpskog kulturnog prostora koji osnažuje razvoj srpske kulture, našeg kulturnog identiteta, našeg zajedničkog sećanja i zajedničkog kulturnog obrasca.

„Zadatak ove generacije i svih institucija, među kojima je i Ministarstvo kulture, jeste da uloži maksimalan napor kako bi se kultura učvršćivala i unapređivala te tako unapređena predavala genaracijama koje dolaze“, poručio je Vukosavljević.

Povezani tekstovi