Dom zdravlja Milutin Ivković na Paliluli Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

On je danas, povodom godinu dana usluge eRecept, obišao Dom zdravlja „Dr Miulutin Ivković” na Paliluli koji je bio jedan od prvih ustanova koji je uveo tu uslugu. Ministar je precizirao da bi se papirni recepti prepisivali samo u situacijama kada lekar ide u kućnu posetu, gde nema mogućnosti da uđe u sistem.

„U zavisnosti od ustanove između 20 i 60 procenata je smanjen broj pacijenta koji dolaze kod lekara samo zbog recepta i da su u sistem su uključene 3.584 apoteke, dok 10.100 lekara ima pravo da prepiše eRecept“,  podvukao je Lončar.

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da sredstvo za stvaranje efikasne, ekonomične i transparentne javne uprave, upravo – savremena elektronska uprava.

U saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu se navodi da je usluga eRecept odličan primer kako je zdravstvo stavljeno u službu građana i predstavlja jednu od usluga koja je najzastupljenija u okviru novih elektronskih usluga Vlade Republike Srbije jer je koristi preko 2,5 miliona građana.

Usluga eRecept je do danas uvedena u 158 domova zdravlja, tri ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata, 15 zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, kao i 36 ustanova socijalne zaštite.

„Hronični bolesnici više ne moraju 12 puta godišnje da odlaze kod lekara, već samo dva puta, jer im usluga eRecept omogućava da tokom šest meseci podižu propisanu terapiju u bilo kojoj apoteci u Srbiji. Dodatne olakšice imaju i lekari koji sada mogu da imaju uvid u sistem i provere da li pacijent koji ima hroničnu bolest redovno uzima propisanu terapiju, a imaju i više vremena da se posvete drugim akutnim pacijentima i sistematskim pregledima“, navodi se u saopštenju.

Pored eRecepta, elektronske usluge koje imaju značajan rast i koje koriste građani u celoj Srbiji su usluge informacionih sistema „Bebo, dobrodošla na svet” i eZup.

Direktor Doma zdravlja Aleksandar Stojanović, kako se navodi u saopštenju pojasnio je da je upotrebom eRecepta značajno smanjena administracija u domovima zdravlja, s obzirom da pacijenti ne dolaze više svakog meseca kod lekara, kao i da se ostvaruju uštede na participaciji koju su pacijenti ranije plaćali prilikom svakog dolaska kod lekara.