Ipak, organizatori Parade ponosa ne odustaju od održavanja manifestacije zakazane za 2. oktobar u Beogradu, niti nameravaju da pomere datum, poručili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da će policija zabraniti Paradu ponosa ukoliko organizatori sami ne otkažu sakup.

Dačić je rekao da bi trebalo da se otkažu svi skupovi planirani za vikend, a ukoliko organizatori to ne učine, zabraniće ih policija.

– Iz bezbednosnih razloga policija ne može da podrži održavanje ovih skupova, jer će doći do sukoba i žrtava. Parada treba da bude održana i bio bih najsrećniji da nema protivljenja i incidenata, ali naš stav je jasan – bezbednosni rizici su isuviše veliki – istakao je Dačić.

Predstavnik organizacionog odbora Parade Goran Miletić rekao je da ukoliko bi Parada bila zabranjena „to bi značilo da država odustaje od svog suvereniteta u samom centru Beograda“.

– Otkazivanjem Parade, država šalje jasnu poruku da ništa nije učinila u proteklih godinu dana, kao i da su huligani jači od nje. Priče o bezbednosti su prenaduvane. Pred svaki fudbalski derbi postoje veliki bezbednosni rizici, ali nijedan klub nije odustao od utakmice – istakao je Miletić, navodeći i primer Bir festa, koji nije otkazan iako je više ljudi izbodeno usred manifestacije. On je dodao da je iznenađen izjavom gradonačelnika Dragana Đilasa kojom Paradu izjednačava sa drugim skupovima, koji pozivaju na nasilje i rušenje.

– Ako neko treba da odustane od nasilja, to nismo mi – naglasio je Miletić.

Organizatori Parade ponosa istakli su da su četiri meseca sa policijom i nadležnim službama pripremali održavanje manifestacije, kao i da je državi bilo ponuđeno šest različitih termina i mogućnost da odabere maršrutu skupa. Oni su naglasili da očekuju dolazak više od 100 inostranih gostiju, kao i da su dobili podršku od mnogih inostranih institucija i javnih ličnosti, „od kojih im je najdraža Sindi Loper“. Jedino, naglašavaju, nisu dobili odgovor od predsednika Srbije Borisa Tadića, iako su šest puta tražili sastanak sa njim.

Poverenica: Odluka pokazuje stepen homofobije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je juče da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i istakla da svi treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja. „Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom“, ocenila je Nevena Petrušić. D. D.

Patrijarh: Sprečiti „paradu srama“

Patrijarh srpski Irinej apelovao je juče na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao „paradom srama“. „Naš grad i našu javnost i ove godine potresa pitanje održavanja takozvane „parade ponosa“. Sa puno opravdanja ovu pošast nazvao bih „paradom srama“ kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i porodice“, naveo je patrijarh u poruci objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Vlada izgubila kontrolu

Međunarodni Institut za bezbednost poziva sve koji nameravaju da organizuju okupljanja za danas i sutra da odustanu, „jer ukupnu političku i bezbednosnu situaciju procenjujemo kao složenu i opasnu“, navodi se u saopštenju Instituta i dodaje da je Vlada Srbije apsolutno izgubila kontrolu nad situacijom u zemlji, nakon njenog očiglednog kraha politike prema Kosovu.

Tužiti Srbiju Ustavnom sudu

Centar za praktičnu politiku (CPP) upozorava vlast da zabranom Parade ponosa direktno krši osnovna ljudska prava i priznaje da nema snagu da obezbedi poštovanje Ustava države Srbije. CPP poziva organizatore Parade ponosa da podnesu tužbu protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije ako vlast zabrani Paradu ponosa.