Smejanje nama samima, brzina, preterivanje i umanjivanje, veza između zadovoljstva i napora, i zbir svih ludila, strasti i mašte samih igrača, do čistog oblika. U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene. Mi se moramo odupreti konzervativnom i konvencionalnom shvatanju koje je ukorenjeno u mnogim oblicima igračkog obrazovanja i vežbanja, i prepustiti poziciju starih ideja, nekim novim i boljim mislima. I nikada ne smemo zaboraviti da pomalo zaigramo, svakoga dana. I uvek se moramo setiti da pomalo zaigramo, svakoga dana… i nikada ispred ogledala – poručio je povodom Svetskog dana igre 29. aprila Ohad Naharin, izraelski koreograf, umetnički direktor Kompanije Batševa i kreator GAGA tehnike.

Naharin je jedan od pet svetskih umetnika koje je povodom proslave 70. godišnjice Međunarodnog pozorišnog instituta, Komitet Svetske alijanse za igru pri Međunarodnom pozorišnom institutu u okviru Uneska izabrao za autore poslanice za Svetski dan igre 2018. godine. Njegova poruka dolazi u ime evropskog ogranka Svetske alijanske umetničke igre.

Povodom Svetskog dana igre, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u nedelju će biti izveden kultni balet „Ko to tamo peva“, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića, a na muziku Vojislava Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca. Kostimograf je Katarina Radošević Galić, a scenograf Žorž Draušnik. U predstavi učestvuje ansambl Baleta NP.

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije je povodom Svetskog dana igre ove godine dodelilo i u četvrtak u Muzeju NP uručilo ovogodišnju nagradu Terpsihora dugogodišnjoj prvakinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Bojani Žegarac Knežević. Specijalnu pohvalu Terpsihora za smelu inicijativu i pokretanje Baletske škole za osnovno obrazovanje (smer klasičan balet) u Domu kulture Gračanica dobila je Snežana Petrović.

Svetski dan igre ustanovio je 1982. Međunarodni pozorišni institut u okviru Uneska na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača moderne igre.

Svenka Savić: Dominantni oblik komunikacije

U ime Udruženje baletskih umetnika Srbije poruku povodom Svetskog dana igre uputila je profesorka Svenka Savić, dobitnica UBUS-ove Nagrade za životno delo, koja je svojim višedecenijskim zalaganjem kako na umetničkom tako i na naučnom nivou trajno zadužila baletsku umetnost. Ona je ocenila da je „igra danas dominantni oblik komunikacije, nadilazi jezičke, nacionalne i političke granice…“, da je „kao svetlost, neophodna svima za uspešan rast i za proizvodnju novog…“