Zašto bi trebalo da svi Sloveni uče srpskohrvatski jezik? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

U više navrata je bilo rasprava o upotrebi jednog međunarodnog sveslovenskog i južnoslovenskog jezika. Postojala su dva spisa u ,,Glasu Matice srpske”, svaka sa svog stanovišta koja su dala predloge na ovu polemiku.

List ,,Pravda” je pisao da je predloženo  da svi Sloveni i Južni Sloveni pored svog maternjeg jezika prihvate i jedan međunarodni sveslovenski opšti jezik. Pored srpskohrvatskog zajedničkog jezika na Slovenskom Jugu kod Južnih Slovena postojao je i bugarski i slovenački jezik.

Zašto bi trebalo da svi Sloveni uče srpskohrvatski jezik? 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Srba i Hrvata je bilo mnogo više nego Bugara i Slovena pa je bilo razumljivo što su srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski primili svi kao zajednički jezik.

Takođe, ne treba zaboraviti činjenicu da su Slovenci susedi Hrvata, Bugari susedi Srba i da se latinica i ćirilica i kod jednih i kod drugih dodiruju prostorno i vremenski, tako da nije bilo poteškoća da Bugari i Slovenci nauče srpskohrvatski jezik.

Usvajanjem srpskohrvatskog jezika Beograd i Zagreb su se izgradili u velika prosvetna središta. Radilo se na tome da se srpskohrvatskim jezikom služe i Rusi, Poljaci, Česi, Slovenci i Lužički Srbi pored svog maternjeg jezika. Na taj način bi nestale mnoge surevnjivosti između Zapadnih i Severnih Slovena.

Beograd i Zagreb su u tom periodu predstavljali druge slovenske gradove u odnosu na raniji period, a srpskohrvatski je postao sveopšti, sveslovenski međunarodni jezik.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Zašto bi trebalo da svi Sloveni uče srpskohrvatski jezik? 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Restoran ,,Atina” na Terazija proglašen je za najhigijenskiji i najbolje uređen na nivou beogradske opštine. Imao je domaću i stranu kuhinju koja se vodila po svim higijenskim principima.

Na svom meniu svakog dana je imala različite riblje specijalitete od riblje čorbe, do najvećih delikatesa. Pripremao ih je vlasnik parobrodske reotoracije na Savi do njenog rušenja, Mihajlo Jovanović. Ovaj beogradski restoran se ubrajao u red najelitnijih objekata na teritoriji Beograda, preneo je  list ,,Vreme”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari