Zašto je benzin bio neophodna supstanca u Drugom svetskom ratu? 1Foto: Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako list Pravda prenosi, u današnjem ratu važnu ulogu ima petrolej bez koga bi svakodnevni život bio nezamisliv. U doba divovske mehanizacije, petrolej je postao neophodan artikl bez koga se ne može kretati, raditi, proizvoditi a ni ratovati. Kao što je poznato od petroleja se pravi benzin, danas neophodna tečnost.

Englezi su benzin nazvali „gorućim zlatom“. Oni tvrde da se bez zlata može pobediti u ratu, kao i da se bez hleba može ratovati, ali bez benzina nikako.

Zašto je benzin bio neophodna supstanca u Drugom svetskom ratu? 2Zbog toga zaraćene zemlje čine napore da, sa jedne strane sebi obezbede što veće količine benzna, a sa druge strane svojim političkim protivnicima onemoguće dolazak do njega. U toj žestokoj borbi uzimaju učešća na prvom mestu diplomate i bankari, iskusni agenti i špijuni koji ne biraju sredstva kada je reč o postizanju važnih ciljeva.

Moderni rat teče u znaku apsolutne mehanizacije, konji u sadašnjem ratu igraju sasvim beznačajnu ulogu, gde se vojska služi isključivo mehanizovanim sredstvima za ratovanje.  Počev od ogrmnih pokretnih tvrđava, tenkova, pa do transporta ranjenika sa fronta, za sve ratne akcije je potreban motor, automobil i motocikl.

Rumunija je kao što je poznato najveći liferant nafte Nemačke, pa se u Parizu i Londonu sve čini da se to liferovanje onemogući. Nemačka je do sada najveće količine nafte uvozila iz Meksika, što je sada onemogućeno.

U lukama Karibskog zaliva već mesecima stoje nemački brodovi sa velikim tovarima petroleja, čekajući zgodan momenat da zaplove preko okeana. To im do sada nije polazilo za rukom jer su engleske i francuske krstarice veoma obazrive i onemogućuju polazak nemačkih brodova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako prenosi list Vreme, decenijama već u Beogradu je vladalo pravilo da ujutru prvi dođe mlekadžija, ali da to sada više nije slučaj. Beograđani sada više od mleka žele da čuju novosti.

Zašto je benzin bio neophodna supstanca u Drugom svetskom ratu? 3Prodavci novina o tome vode brigu i zato oni prvi obilaze naše domove.

Pre 80 godina u Beogradu je postojalo 400 ovlašćenih prodavaca novina koji su Beograd podelili na reone, gde se svako stara za svoju oblast.

Bavljenje ovim poslom nimalo nije lako, pa su s tim u vezi beogradski prodavci novina odlučili da se udruže i naprave sopstvenu organizaciju čime će sebi olakšati posao.

Na današnji dan 1940. godine održana je redovna godišnja sednica Udruženja prodavaca novina. To je bio skup na kome su se mogli čuti lepi govori, odlični referati, ali i tačne cifre. Činjenica je da su davno još, u prodavce novina ulazili ugledni građani sa reputacijom , ali oduvek je bilo i onih koji su u ovu profesiju zalutali i iz nje jako brzo izlazili.

Današnje udruženje jako vodi računa o moralnim kvalifikacijama svakoga i rade tako da, društvena kasa bude puna, a novac u što većoj meri sačuvan.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerziteske biblioteke“Svetozar Marković.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.