Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Flota od 38 nemačkih aviona dan ranije doletela je u Beograd, kako se navodi na tadašnjoj prvoj strani Vremena, u posetu jugoslovenskom vazduhoplovstvu. Ta vest zauzela je centralno mesto  i u unutrašnjim stranama tog dnevnog lista, dok su u predratnoj Pravdi tog dana vesti i analize na naslovnici posvećene političkoj situaciji u Čehoslovačkoj.

Na unutrašnjim stranicama novina Vreme pažnju privlači sportska vest o fudbalskom meču između Jugoslavije i Belgije, održanom na stadionu Hajzel u Briselu. Utakmica je završena nerešeno, a „Beli orlovi“ kao i belgijski „Crveni đavoli“ zatresli su mrežu protivnika po dva puta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Vest počinje interesantnim preokretom, naime fudbaler Jugoslavije Vili Šipoš, za kojeg se ranije verovalo da je pobegao prilikom posete Parizu, pojavio se pred sam meč na iznaneđenje fudbalera i navijača. Fudbaleri su, kako piše taj list, bili neraspoloženi zbog njegovog misterioznog nestanka, a u meč ,nakon iznenadnog povratka, ušli su nadmoćniji od protivnika.

Pravda piše o dunavskim alasima. Reporteri su se Dunavom uputili od Beograda do Sremskih Karlovaca, a sve u potrazi za rečnim ribarima. Reportaža opisuje majsku toplotu, prve alase koje su se mogli sresti odmah iza Zemuna, kao i stručnost rečnih stražara koji znaju tačno kog će ribara zateći u pojedinim mestima na Dunavu. „To su ljudi prilično zakopčani, koji ne vole o sebi da mnogo da govore, čak ni onda kada nisu potpuno trezni, što je kod njih vrlo redak slučaj“ rečenica je kojom se opisuju ribari sa Dunava.

I dok Vreme hvali povratak Vilija Šipoša u fudbalsku reprezentaciju, Pravda tekstom pod naslovom „Samo moralno ispravan futbaler treba da se bori u dresu sa državnim grbom“ osuđuje učešće Šipoša u meču sa Belgijom nakon njegovog bekstva, pružajući analizu tadašnje reprezentacije koja prema pisanju Pravde neće ostvariti dobre rezultate.

Pravda je u delu Nauka i život pažnju posvetila razvijanju i lečenju kancera,prenoseći predavanje univerzitetskog profesora Dimitrija Antića. I te, daleke, 1938. godine mnoge države sveta zabeležile su značajan porast obolelih od ove bolesti. Pravda navodi brojke smrtnih slučajeva od ove bolesti širom sveta, u Americi ta brojka popela se na 153. 000 slučajeva, a kao druga sa najviše umrlih pominje se Rusija sa 150. 000 smrtnih slučajeva od raka. Po podacima koji se odnose na Beograd broj bolesnica obolelih od raka materice od 1923. godine do tog dana brojao je 20. 000.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.