Zbog nezadovoljstva proizvođača višanja otkazana tradicionalna manifestacija 1Prokuplje Foto: Wikipedia

Na današnjoj sednici Organizacionogi odbora privredno-turističke manifestacije „Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara“ odlućeno je da se ta manifestacija ne održi zbog solidarnosti sa nezadovoljnim proizvođačima višanja, saopštili su iz Gradske uprave u Prokuplju.

„Niko nije očekivao da će biti ovakvih poteškoća, jer je rod i kvalitet višnje ove godine najbolji u poslednjih nekoliko godina“, rekao je Agenciji Beta zamenik gradonačelnika Prokuplja i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miroljub Paunović.

On je kazao da su proizvođači zbog toga „očekivali i dobru otkupnu cenu i dobar plasman“, pa su sa „razlogom nezadovoljni“.

Višnja se na teritoriji Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i veliki broj domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji tog voća.

Otkupna cena ove godine, za prvu klasu, bila je 40, a za drugu 30 dinara po kilogramu, a berači su tražili 20 dinara po kilogramu.

Nekada se na teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

Govoreći o trenutnoj situaciji na terenu, Paunović je naglasio da je višnja do sada ubrana sa malih površina, a da na nekima nije ni počele niti će je biti .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zbog nezadovoljstva proizvođača višanja otkazana tradicionalna manifestacija”

  1. U ovoj državi se ne isplati ništa proizvoditi što znači ni živeti. Državna mafija određuje otkupne cene a Vlada se pravi mutava. Zato ko god može neka beži odavde. Ovde se od poštenog rada nemože živeti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.