Zelenović: U Strazburu sam branio građane i državu od političkog kriminala 1Foto: Beta/Grad Šabac

„Samodržac Vučić je razvlastio i ponizio institucije i od države napravio karikaturu. On je i policija i tužilac i državna bezbednost i sud. On bez stida i srama svakodnevno iznosi brutalne laži o svakome ko mu se politički suprotstavi. Ali car je go“, naveo je Zelenović u saopštenju, reagujući na izjave Vučića za portal Espreso.

Vučić je u tom intervjuu naveo da je Zelenović tužio Srbiju Strazburu kako bi „oprao sebe“, jer je „učestvovao u pljačkama“.

„Tužio je Srbiju zato što znam u kakvim je pljačkama učestvovao da bi sebe oprao, da mu neko u budućnosti ne bi pokazao šta je uradio kad dodju stvari na naplatu i kad neki tužilac bude pitao neke stvari, a onda će on da kaže: ‘Jao, strašna je hajka, užasna protiv mene'“, rekao je Vučić.

Zelenović je početkom novembra govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji, gde je ukazao na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka, kao i na fenomen „prekomponovanja vlasti“ na lokalu.

Zelenović je u saopštenju ocenio i da desetine hiljada gradjana svake subote pokazuju da su sloboda i gradjanska hrabrost u Srbiji neuništivi.

„Pošteni izbori su način da u svoju zemlju vratimo normalan život. Panika u koju je samodržac došao posledica je nove realnosti, koju je pokret gradjanskog otpora diktaturi proizveo, a to je da više neće biti izbornog cirkusa kao do sada“, istakao je on.

Zelenović je naveo i da se greške petog oktobra (2000. godine) neće ponoviti i da svako mora da odgovara za svoja nepičinstva.

„Izborićemo se za Srbiju u kojoj će pravdu doneti slobodne institucije iza kojih stoji volja gradjana“, poručio je Zelenović.