Nekoliko sati nakon hapšenja Stros-Kana MMF je imenovao Džona Lipskija, nekadašnjeg izvršnog direktora američkog Trezora i bivšeg bankara u JP Morganu, za vršioca dužnosti direktora. Hapšenje Stros-Kana već je izazvalo prve posledice i na ekonomskom planu, budući da je evro juče pao na tržištima u Aziji. Investitori strahuju da će novonastala situacija zakomplikovati napore za regulisanje dužničke krize u evrozoni, izvestila je Beta.

Predstavnik Evropske komisije rekao je, međutim, da optužbe u SAD protiv direktora MMF neće uticati na predviđene programe finansijske pomoći zemljama evrozone kao što je Grčka. Šefa MMF je juče na važnom sastanku ministara finansija evrozone u Briselu o Grčkoj zamenila pomoćnica generalnog direktora zadužena za Evropu Nemat Šafik, saopštio je MMF.

Stros-Kan ima nameru da se žestoko brani od optužbi i demantuje bilo kakvo „neprikladno ophođenje“, rekao je jedan od njegovih advokata Bendžamin Brafman. Portparol policije u Njujorku objasnio je da će sud odlučiti da li francuski zvaničnik može da bude pušten uz kauciju i pod kojim uslovima i da Stros Kan ne može da se pozove na diplomatski imunitet u ovom slučaju. Njujorška policija je dobila novu dozvolu da ispita odelo osumnjičenog, tragajući za novim ostacima DNK, i žele da vide da li na njegovom telu ima ogrebotina.

Stros-Kan je prema ranijim nezvaničnim najavama trebalo da se kandiduje na predsedničkim izborima u Francuskoj sledeće godine. Sudeći prema anketama javnog mnjenja, bio je u velikoj prednosti u odnosu na sadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija. Francuski političari i mediji ocenili su hapšenje kao politički zemljotres i sapunicu. U pariskom Liberasionu ispod naslova „Šok. Politička bomba. Zemljotres“ prenesene su reči Lajonela Luke, poslanika iz redova Sarkozijeve partije Unija za narodni pokret (UMP), da „zbog afere koja se tiče direktora MMF, bez obzira na to da li je osnovana ili ne, on je izbačen iz predsedničke trke kao predstavnik Socijalističke partije i što je još važnije, Francuska je diskreditovana na međunarodnoj pozornici.“

Analitičari ocenjuju da će hapšenje Stros-Kana stvoriti osnovu za rekonfiguraciju političke scene Francuske, te da bi ultradesničarski Nacionalni front, koji predvodi Mari le Pen, mogla da se izbije u prvi plan na predstojećim izborima.

Ima ocena i da ne treba prenagljivati s najavama Stros-Kanove političke smrti, jer je Francuska mnogo manje puritanska od SAD kada je reč o seksualnim izgredima političara. Žil Savari, član Evropskog parlamenta iz Socijalističke partije, napisao je na svom blogu da hapšenje ima elemente licemerja u američkom stilu. „Svi znaju da je Stros-Kan slobodnjak i da se od drugih razlikuje po tome što to ne skriva. U puritanskoj Americi finansijski prestupi se mnogo više tolerišu od prestupa ovog tipa.“

Književnica preti tužbom

Dominik Stros-Kanu možda preti još jedna tužba, budući da je Tristan Banon, francuska književnica i novinarka, rekla da razmišlja da pokrene sudsku parnicu protiv njega zbog navodnog seksualnog napastvovanja pre deset godina. Banonova (31) je pre četiri godine optužila direktora MMF na televiziji i u intervjuu za jedan novinski internet portal, ali dosad ga nije tužila.