Danas gospođa Ambroz ima 69 godina, a u braku je već punih 39 godina.

Za to vreme napisala je 72.980 pisama na koje je potrošila 1.014 bočica mastila, dok je na marke dala oko 150.000 dinara. Gospođa Ambroz je izjavila da svaki dan napiše bar pet pisama, ali da joj se dešavalo da napiše i po dvadeset za dan.

“To je porodična mana. Moja mati je svakog dana pisala bar 12 pisama”, izjavila je Ambroz.

Na zabavnim stranama Vremena pisalo se i o novootkrivenoj životinji na Himalajima.

Šape, kako su je na Himalajima nazvali, boravi na vrhovima planina, i niko ne može da joj se približi usled guste šume raznih biljaka koje prekrivaju padine. Ova životinja koja do sada nije zabeležena ni u jednoj knjizi, slična je divokozi, koja je već viđana u ovim predelima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na zabavnim stranama lista Pravda objavljena je priča o neobičnoj ceremoniji sahranjivanja uglednih i bogatih ljudi u Singapuru.

Pogrebna povorka počinje velikim kolima ukrašenim belim vencima i cvećem, a praćena je učesnicima sprovoda obučenim u belo, jer je u Singapuru belo boja žalosti.

U povorci učestvuju i kola na kojima se nalazi zvučnik sa kog se čuje prikladna muzika, ali i glas koji objašnjava prisutnima kakve je sve vrline imao pokojnik.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi