Zoran Kostić Cane: Hoće li se u Petrovgradu jesti perece? 1Foto: Stefana Savić

– Ne znam kome je to palo na pamet, takav predlog je potpuno nepotreban kada u gradu postoji problem sa vodom, sa skupim grejanjem koje građani ne mogu da plate, sa velikom nezaposlenošću i brojnim drugim problemima zbog kojih se mladi masovno iseljavaju. Ta priča o tome da li će se zvati Zrenjanin ili Petrovgrad je nepotrebna. Zrenjanin je sredokraća između Bečkreka i Petrovgrada, to je sredina oko koje su se oni koji tu žive već usaglasili. Ako se zove Petrovgrad, da li ćemo onda imati perece za doručak? Svaka porodica – pita Kostić.

O potiskivanju značaja narodnih heroja, preimenovanju ulica a sada ideje i da se grad preimenuje, Kostić kaže da ima puno takvih primera.

– Ulica u kojoj živim zove se Stevice Jovanovića a njegova bista u parku je ukradena, dok je ostao samo ižvrljani postament. On, znači, nije jednom ubijen, on je kao heroj i drugi put ubijen takvim činom. Tim skrnavljenjem ubija se sećanje na to vreme i te ljude. Ne znam o čemu se radi sem da ljudi ne razumeju šta to znači. O tome se radi. Onaj ko ruši ne razmišlja ni o sebi ni o svetu oko sebe – objašnjava Cane.