Zvezdan Kalmar: Podrška obnovljivim izvorima energije je zamka (VIDEO) 1Foto: Nemanja Kuč

Investicije EPS-a, kojima se ustvari opterećuje budžet građana pod maskom poboljšanja ekološkog kvaliteta vazduha, isti ti građani će morati da otplaćuju jako dugo, smatra Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

Po njegovom mišljenju, Kostolac B3 neće biti isplativ. Stoga apeluje da je hitno potrebno prekinuti sa izgradnjom termoelektrana.

Kalmar je na konferenciji pod nazivom „Hajde da se borimo protiv zagađenja vazduha, ali da ne zaboravimo na klimatske promene!“ naglasio da postoji jedna duboko opasna i pogrešna saglasnost aktivista i eksperata sa merama EPS-a, čiji će rezultat biti ogromno povećanje eksloatacije rude uglja.

„U ovom trenutku treba govoriti o smanjenju zagađenja koje proizvodi EPS, čiji su planovi da za smanjenje zagađenja u narednom periodu izdvoji 100 miliona evra“, istakao je Kalmar.

Prema njegovim rečima, odsumporavanje i filteri nisu najbolje i trajno rešenje u našoj zemlji. Kao primer je naveo da tom prilikom dolazi do oslobađanja čestica iz iskorišćenih filtera zbog nemogućnosti njihovog pravilnog skladištenja.

„Da bismo obezbedili EPS-u da ostvari ono što je naumio biće potrebno 50 godina da se otplate ti krediti“, poručio je građanima Srbije.

Građani će biti prinuđeni da plaćaju dodatne CO2 takse, naglasio je Kalmar i dodao da je „podrška obnovljivim izvorima energije zamka“.

„Nije potrebno graditi nove termocentrale“, mišljenja je Kalmar, koji je pozvao „ministarku da to demantuje, ako greši“.

Kalmar je, između ostalog, govorio još i o opasnostima po životnu sredinu, društvo i ekonomiju Srbije koja dolazi od pogrešno fokusirane kampanje borbe za čist vazduh, te o konfliktnim agendama investicione politike EPS i o ogromnim dugoročnim posledicama koje iz ove dve pojave proizlaze po društvo i državu.