Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke 1Foto: Bojan Cvejić

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije (NBS) i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Jorgovanka Tabaković, prisustvovaće redovnom Prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 12. do 14. aprila u Vašingtonu, najavila je danas NBS.

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju Medjunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Kako je navedeno, delegacija Srbije će sa rukovodstvom i predstavnicima MMF-a razgovarati o sprovođenju aktuelnog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI) i predstojećim konsultacijama po članu četiri Statuta MMF-a.

Redovne konsultacije po članu četiri Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

„Predstojeće zasedanje svakako je dobra prilika da se potencijalnim stranim investitorima predstave mogućnosti ulaganja u Srbiju, ekonomski potencijal naše zemlje, unapređen poslovni ambijent, a posebno rezultati u sprovođenju ekonomskih reformi“, istakla je NBS.

Na dnevnom redu Prolećnog zasedanja MMF-a i Grupacije Svetske banke biće aktuelna kretanja i izgledi svetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova. Očekuje se da u fokusu bude diskusija o merama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi. Razmotriće se i načini zajedničkog rešavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovaraće se i o primeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica. Na Prolećnom zasedanju biće predstavljen i ostvareni napredak u postizanju Održivih razvojnih ciljeva (Sustainable Development Goals – SDG), a biće i reči i o aktuelnom Globalnom ekonomskom kontekstu (Global Economic Context).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari