Addiko Grupa: Ove godine u Srbiji rast BDP od 4,0 odsto 1Foto: Aleksandar Veljković

Prognoze Addiko Grupe ukazuju da će rast BDP u ovoj godini u Srbiji biti 4,0 odsto, usled snažnog rasta u prvoj polovini godine, uz očekivanja bolje investicione klime i dobre poljoprivredne sezone, uprkos usporavanju rasta evro zone, navodi se u saopštenju banke.

U publikaciji „Kvartalni vodič kroz finansijske i tržišne trendove“, koju je sačinilo Odeljenje ekonomskih istraživanja Addiko Grupe, predviđa se slična dinamika rasta u drugoj polovini godine, uz podsticanje potrošnje, povećanje direktnih stranih investicija i izgradnju puteva.

Dalji rast potrošnje se ostvaruje zahvaljujući porastu stope zaposlenosti i plata, snažnijem potrošačkom kreditiranju, kao i većoj budžetskoj potrošnji, navodi se u analizi.

Inflacija je, kako se dodaje, neočekivano niska usled jačanja dinara, snaženja uvoznih cena i niske stope inflacije prehrambenih proizvoda.

Kao rezultat navedenih parametara, Odeljenje ekonomskih istraživanja Addiko Grupe prognozira nižu stopu prosečne inflacije u 2018. godini od 1,8 odsto.

Iako je rast evro zone usporio, ambijent ostaje podsticajan, pa, uz povećanje tržišnog udela srpskih izvoznika i jači izvoz poljoprivrede, prognoze ukazuju 10 odsto rasta na godišnjem nivou izvoza robe u drugoj polovini 2018, kao i u 2019. godini.

Očekuje se da budžetski suficit padne na 0,5 odsto BDP u 2018. godini, što je u vezi sa ubrzanjem rasta kapitalnih izdataka i povecanjem plata i penzija.

Zahvaljujući čvrstoj fiskalnoj konsolidaciji, snažnijem rastu BDP, održivom primarnom višku i jačem dinaru, očekuje se dalje smanjenje javnog duga prema nivou od 57,5 odsto BDP, što otvara put za jačanje rejtinga zemlje.

U 2018. godini analitičari Addiko banke očekuju kreditni rast od oko 8 odsto, podstaknut kreditiranjem privatnog sektora na osnovu dobrih prognoza na polju rasta potrošnje i investicija, uz podršku konstantno niskih kamatnih stopa i snažne konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari