Adiko banka: Rast BDP-a usporava na 2,5 odsto u 2017. 1Foto: MATTHIAS BALK/EPA

Naime oni ukazuju na usporavanje privrednog rasta koji bi do kraja ove godine dostigao 2,5 odsto. Imajući na umu rast od tek 1,2 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, u ovoj banci predviđaju skromniju poljoprivrednu proizvodnju i snažniji uvoz koji je direktno u vezi sa jačanjem investicija.

„Ipak, ovakve projekcije i dalje impliciraju solidno ubrzanje rasta u drugoj polovini godine, pri čemu će glavni pokretač rasta biti privatna potrošnja usled nastavka rasta zaposlenosti i plata, jeftinijeg troška servisiranja duga i oporavka kreditne aktivnosti“, navodi se u analizi.

Mada se očekuje rast investicija, doprinos neto izvoza privrednom rastu će se smanjiti, s obzirom na jačanje uvoza. Manji rast od planiranog je rezultat manjih javnih investicija od očekivanog, snažnijeg uticaja inflacije na realne dohotke i slabije trgovinske razmene u regionu povezane s restrukturiranjem koncerna „Agrokor“. Analitičari ukazuju i da su Inflatorni pritisci znatno porasli u toku ove godine, pri čemu je inflacija dostigla četiri odsto u aprilu. Ipak, takva kretanja su uglavnom posledica jednokratnog rasta cena hrane usled loših vremenskih uslova.

„Očekivana je prosečna stopa inflacije od 3,4 odsto u toku ove godine“, navodi se u analizi ove banke uz napomenu da se do kraja godine očekuje da se kurs evra kreće u rasponu od 119,5 do 123 dinara.

Inače, Adiko banka je u prvoj polovini ove godine ostvarila dobit od 8,8 miliona evra. „Jedan od glavnih razloga za ovakav rezultat jeste pozitivno kretanje troškova rizika u odnosu na planirano. Nakon prve polovine ove godine naš operativni profit iznosi 6,4 miliona evra. Pored toga, prihodi od naknada nastavljaju trend rasta, ostvareno je 32 odsto više prihoda nego u junu prošle godine“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Adiko banke Ivan Radojčić.