Adiko banka: Rast BDP-a usporava na 2,5 odsto u 2017. 1Foto: MATTHIAS BALK/EPA

Prema procenama analitičara Adiko banke, stopa rasta BDP-a Srbije u ovoj godini ne samo da neće biti na nivou planirana tri procenta, već ni na nivou prošlogodišnjih 2,8 odsto.

Naime oni ukazuju na usporavanje privrednog rasta koji bi do kraja ove godine dostigao 2,5 odsto. Imajući na umu rast od tek 1,2 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, u ovoj banci predviđaju skromniju poljoprivrednu proizvodnju i snažniji uvoz koji je direktno u vezi sa jačanjem investicija.

„Ipak, ovakve projekcije i dalje impliciraju solidno ubrzanje rasta u drugoj polovini godine, pri čemu će glavni pokretač rasta biti privatna potrošnja usled nastavka rasta zaposlenosti i plata, jeftinijeg troška servisiranja duga i oporavka kreditne aktivnosti“, navodi se u analizi.

Mada se očekuje rast investicija, doprinos neto izvoza privrednom rastu će se smanjiti, s obzirom na jačanje uvoza. Manji rast od planiranog je rezultat manjih javnih investicija od očekivanog, snažnijeg uticaja inflacije na realne dohotke i slabije trgovinske razmene u regionu povezane s restrukturiranjem koncerna „Agrokor“. Analitičari ukazuju i da su Inflatorni pritisci znatno porasli u toku ove godine, pri čemu je inflacija dostigla četiri odsto u aprilu. Ipak, takva kretanja su uglavnom posledica jednokratnog rasta cena hrane usled loših vremenskih uslova.

„Očekivana je prosečna stopa inflacije od 3,4 odsto u toku ove godine“, navodi se u analizi ove banke uz napomenu da se do kraja godine očekuje da se kurs evra kreće u rasponu od 119,5 do 123 dinara.

Inače, Adiko banka je u prvoj polovini ove godine ostvarila dobit od 8,8 miliona evra. „Jedan od glavnih razloga za ovakav rezultat jeste pozitivno kretanje troškova rizika u odnosu na planirano. Nakon prve polovine ove godine naš operativni profit iznosi 6,4 miliona evra. Pored toga, prihodi od naknada nastavljaju trend rasta, ostvareno je 32 odsto više prihoda nego u junu prošle godine“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Adiko banke Ivan Radojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari