Aerodrom Nikola Tesla smanjuje emisiju štetnih gasova 1Foto: Beta/mtw

Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd saopštio je danas da se pridružio Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (Airport Council International – ACI) i 23. novembra stekao sertifikat nivoa 1 za smanjenje emisije štetnih gasova.

ACA sertifikacija prvi je, kako se navodi, rezultat nove strategije zaštite životne sredine razvijene na beogradskom aerodromu od 2018. godine kada se pridružio mreži aerodroma kompanije Vinči Airports koja njime upravlja.

„Primenom sertifikacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na svim svojim aerodromima širom sveta, kompanija Vinči Airports obavezuje se da dekarbonizuje vazdušni saobraćaj na globalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu je u skladu sa obavezama kompanije Vinči da prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljen-dioksida (CO2) do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine.

Dodaje se da u okviru proširenja i modernizacije beogradskog aerodroma, kompanija Vinči planira brojne investicije za smanjenje emisije ugljen-dioksida, zamenu postojeće toplane sa pogonom na teška goriva, toplanom na prirodni gas, zajedno sa tri-generativnim postrojenjem, zamenu postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnju solarne farme jačine jednog megavata.

Akreditacija za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima jedini je medjunarodni program za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, koji su specifični za aerodrome.

Kompanija Vinči Airports, kao vodeći privatni aerodromski operater u svetu, upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari