Al Dahra i PKB bez odgovora o 300 prekobrojnih radnika 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Zbog čega PKB u vlasništvu kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije produžio ugovore o radu sa 300 zaposlenih kao i da li ista sudbina očekuje još tri stotine radnika pokušali smo da saznamo od njenog poslovodstva. Međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovore na naša pitanja.

U PKB-u nam je rečeno da je direktor na sastanku i da pitanja pošaljemo imejlom. Iako smo to učinili istog trenutka, ni posle dva dana nema odgovora na pitanje zbog čega je 300 ljudi prekobrojno, to jest zašto im nisu obnovljeni ugovori o radu. Kontaktirali smo i Al Dahru Srbija, sa sedištem u Irigu, ćerka firmu emiratske Al Dahre, koja je i vlasnik imovine PKB-a. Na njenom čelu je poznati biznismen Vojin Lazarević.

U toj kompaniji nam je pak rečeno da je „PKB njihova ćerka firma i da je njegovo poslovodstvo prava adresa za naše pitanje“.

Podsećanja radi, Danas je kontaktiralo nekoliko bivših radnika PKB koji su nas obavestili da su ostali bez posla i da ih je država kao bivši poslodavac dovela u zabunu jer im je rečeno da će nastaviti da rade u firmi nakon privatizacije do čega nije došlo. Oni tvrde da su svesno prevareni kako bi bili iskorišćeni da za novog poslodavca obave tekuće neophodne poslove na dobrima PKB a čim su sa tim završili, postali su prekobrojni i nisu potpisani novi ugovori sa njima.

Oni tvrde da ista sudbina čeka još oko 300 radnika kojima ističu tromesečni ugovori. Kada je već bilo poznato da je imovina PKB-a prodata Al Dahri sa svim zaposlenima su raskinuti ugovori o radu na neodređeno vreme i isplaćene otpremnine kako je zakonski regulisano. Međutim u sporazumnom raskidu ugovora je navedeno da će svi zaposleni nastaviti rad nakon privatizacije kod kupca. Shodno tome, svih 1.700 zaposlenih je potpisalo ugovore na određeno vreme.

Za stalno je primljeno svega nekoliko direktora. Deo radnika je potpisao ugovore na pet meseci koji su nedavno istekli a za njih 300 nisu potpisani novi.

Od Rudnapa do Al Dahre

Inače, u septembru prošle godine kompanija Al Dahra sa sedištem u Irigu (ćerka firma Al Dahre iz Emirata) kupila je imovinu PKB-a za nešto više od 105 miliona evra. Generalni direktor Al Dahre Srbija, Vojin Lazarević, izjavio je svojevremeno da će do kraja aprila uložiti 15 miliona evra a prema ugovoru koji ta kompanija ima sa Vladom Srbije, predviđeno je da u naredne tri godine investira 30 miliona evra. All Dahra je 2015. godine postala stoprocentni vlasnik Rudnapa, firme Vojina Lazarevića koji je krajem prošle godine postavljen na funkciju generalnog direktora Al Dahre Irig.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari