Ambasador Austrije: Saradnja oko mini hidroelektrana 1Foto: Ministarstvo energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je novoimenovanog ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija.

Na sastanku je razgovarano o različim vidovima saradnje a ministar Antić istakao je da su ukupni ekonomski odnosi dve države na najvišem nivou i označio Austriju kao jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, navodi se u saoštenju Ministarstva energetike.

Antić je ukazao na niz bilateralnih susreta zvaničnika dve zemlje na kojima je konstatovano da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Austrije.

Energetski sektor igra značajnu ulogu u privrednoj saradnji dve države imajući u vidu veliki broj projekata koji je u postupku realizacije, a u koje spadaju i revitalizacije energetskih objekata. Primer dobre prakse je revitalizacija HE Zvornik, koju sprovodi austrijski partner, preduzeće VOITH HYDRO“, izjavio je ministar Antić.

Ambasador je naglasio značaj austrijskih investicija u Srbiji, imajući u vidu visinu dosadašnjih ulaganja, uz osvrt na činjenicu da tamošnje kompanije raspolažu bogatim iskustvom i visokim nivoom ekspertize kada se govori o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, kao i zaštiti životne sredine.

Spremni smo za dalje jačanje saradnje, posebno u izgradnji mini hidroelektrana, imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije. Takođe, postoji izraženi interes austrijskih kompanija za primenu najviših tehnologija u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu“, ukazao je ambasador Luteroti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari