Angažovano 79 novih radnika u Kragujevcu 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2019., za koju su Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i lokalna samouprava izdvojili su ukupno 12,7 miliona dinara, čime je obezbeđeno da 79 žitelja centra Šumadije dobije posao.

Novac je, rečeno je juče u kragujevačkoj gradskoj upravi, dobio 21 nezaposleni Kragujevčanin za samozapošljavanje, šest poslodavaca za angažovanje 30 osoba na javnim radovima i 19 poslodavaca za zapošljavanje 28 ljudi iz kategorije teže zapošljivih.  

Novac za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja u Kragujevcu u ovoj godini, opredeljen je, navodi se u informaciji Službe informisanja gradske zprave, za tri programa: subvencije poslodavcima za zapošlјavanje teže zapošlјivih lica, javne radove i samozapošlјavanje. U prvom krugu, krajem juna, ističe se, u okviru programa dodele subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima obezbeđen je posao za 13 osoba u isto toliko firmi. Za te namene je utrošeno blizu 2,2 miliona dinara. 

U drugom krugu, za program samozapošljavanja 21 lice dobilo je ukupno 4,3 miliona za započinjanje sopstvenog biznisa, za angažovanje 30 lica na javnim radovima šest poslodavaca dobilo je 3,4 miliona, dok je subvencije u iznosu od gotovo 2,6 miliona dobilo šest poslodavaca za zapošljavanje 15 lica iz kategorije teže zapošljivih. Ukupna vrednost dodeljenih odluka i ugovora u drugom krugu je oko 10,3 miliona dinara.

Tim povodom danas je u gradskoj upravi organizovana prigodna svečanost, na kojoj su dodeljene odluke i ugovori nezaposlenim licima i poslodavcima. Tom prilikom, član Gradskog veća za privredu Radomir Erić izjavio je da su na ovaj način  predviđena sredstva od 12,7 miliona dinara po prvi put realizovana sa 98 odsto.

To je značajan uspeh, jer je u prethodnom periodu inetersovanje poslodavaca, pa čak i fizičkih lica bilo slabo. Ove godine vodili smo intenzivnu kampanju putem medija, organizovanjem tribina i prezentacija. Rezultat koji smo ostvarili predstavlja podstrek da iduće godine konkurišemo kod resornog ministarstva za više sredstava i da praksom koja daje dobre rezultate doprinesemo nastavku pozitivnog trenda na tržištu rada”, rekao je Erić.  

Direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu Gorica Bačanin danas je ocenila da je ovo najbolji dokaz kako se zajedničkim delovanjem može doći do dobrih rezultata. 

Interesovanje je bilo veliko. U Kragujevcu su za samozapošljavanje u saradnji sa gradom odobrena sredstva za 21 lice, koje se odlučilo za raznovrsne delatnosti od proizvodnje hrane za životinje, uslužne delatnosti, metaloprerađivačke, advokatska kancelarija, stomatološka ordinacija. Analize pokazuju da je održivot biznisa u prvoj godini čak 70 posto, što znači da će dobar deo njih naredne godine moći da se pojavi kao poslodavac i zaposli nova lica, kazala je Bačanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari