Antić: Oko 500 miliona evra ukupan iznos projekata za zaštitu životne sredine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da trenutno energetske kompanije najviše investiraju u zaštitu životne sredine i da je negde oko 500 miliona evra ukupan iznos projekata.

Antić je rekao za TV Prva da su nakon prvog sastanka Radne grupe Vlade za sistemsko rešavanje zagađenja vazduha definisane prve mere i da je u planu da se na nekoj narednoj sednici Vlade usvoji Nacionalni plan za smanjenje zagađenja.

Rekao je i da će se intezivirati prelazak toplana na biomasu i podsetio da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor za prelazak na biomasu toplana u Priboju i Malom Zvorniku.

„Sada je u planu Nova Varoš, Prijepolje, Novi Pazar i Majdanpek“, rekao je Antić.

Dodao je da termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja vazduha.

Naveo je da je 475 miliona evra investirano u elektroprivredu Srbije vezano za termo sektor i smanjenje zagađenja.

„Elektro filtere smo rešili, nema paškastog zagađenja, nema čestica, radimo na odsumporavanju. Uradili smo ga na Kostolcu, radimo na TENT-U A, a upravo smo završili finansiraje za TENT B“, rekao je Antić.

Govoreći o učešću malih ložišta u zagađenju, rekao je da je potrebno da se promoviše prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

„Dosta toga ćemo učiniti kako bi se građanima olakšalo priključenje na gas i sa tom merom ćemo izaći u narednom periodu“, rekao je Antić.

Kako je rekao, završetak Turskog toka i početak tranzita gasa iz tog prava doneće značajne olakšice.

Bez obzira na zabrinutost u javnosti, kako je rekao Antić, zagađenje u poslednjem talasu bilo je u proseku za prethodnih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari