Antić: Srbija lider u regionu sa projektima iz obnovljivih izvora energije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da je u 2018. i 2019. godini Srbija sa više od 400 megavata novih projekata iz obnovljivih izvora energije (OIE), apsolutni lider u regionu.Sr

On je, posle obilaska vetroparka Kovačica sa zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Džang Tao, rekao da Srbija „krupnim koracima korača u pravcu OIE i zelene energije koja je jedan od prioriteta“.

„Srbija ima velike potencijale, pre svega kada su u pitanju biomasa, naravno vetar, solar, ali tu su i naši hidro i geotermalni potencijali. Srbija zaista ima sve uslove da u narednim decenijama da svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je Antić.

Dodao je da je Srbija investirala više od 400 miliona evra u projekte u Elektroprivredi Srbije (EPS) u termoelektranama na ugalj, kako bi se njihov rad učinio efikasnijim i kako bi se dostigli standardi u zaštiti životne sredine.

Istakao je da je „uveren da će Srbija 2020. godine dostići cilj da 27 odsto u ukupnoj potrošnji energije bude iz OIE, što je daleko iznad proseka za EU“.

„Očekujem da ćemo u realizaciji tih planova imati pre svega podršku međunarodnih finansijskih institucija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Nemačke razvojne banke u Srbiji (KfW) koje su povoljnim finansijskim linijama finansirali većinu projekata“, rekao je Antić.

Istakao je da Srbija vodi „apsolutno suverenu državnu politiku u svim segmentima, uključujući i energetsku politiku“.

„Srbija ima kao baznu energiju termoelektrane na ugalj i mi znamo šta moramo da uradimo i to ne radimo zbog toga što to neko sa strane očekuje, već zato što smo apsolutno svesni da moramo, radi generacija koje dolaze, da ostavimo jedan održiv sistem“, rekao je Antić.

On je kazao da Srbija čuva termo sektor, ulažući izuzetno puno u njegovu efikasnost i dostizanje standarda i zaštite životne sredine.

Na svim blokovima su, prema njegovim rečima, postavljeni elektrofilteri, kojima je rešen problem sa praškastim zagađenjem.

„Gotovo na svim našim blokovima smo uradili postrojenja za denitrifikaciju i sada radimo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, uradili smo to postrojenje u Kostolcu, na TE B, sada gradimo u termoelektrani Nikola Tesla ‘A’, a reč je o investiciji od 170 miliona evra, za odsumporavanje dimnih gasova i sada obezbeđujemo finansiranje za TENT ‘B'“, rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari