Antić: Struja poskupljuje 3,8 odsto 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksanadr Antić izjavio je danas da će struja poskupeti 3,8 odsto od 1. oktobra ove godine.

To je duplo niže od poslednjeg zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, a reč je o povećanju od jednog evra mesečno po domaćinstvu, rekao Antić na konferenciji za novinare.

Antić je rekao da se tokom večeri očekuje da Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobri četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom, napominjući da je važan element tog sporazuma proces restrukturiranja Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kada je reč o EPS, Antić je rekao da su zahtevi MMF plan optimizacije broja zaposlenih i korekcija cene struje.

Antić je obrazložio da su prvobitni zahtevi MMF bili da bude dvocifreno povećanje cene struje, potom 7,7 odsto, a da je posle teških pregovora, u kojima je učestvovao i premijer Aleksandar Vučić postignuto rešenje o korekciji cene za 3,8 odsto.

Prema njegovim rečima, novac dobijen povećanjem cene struje ići će kompletno za EPS, vodeći računa da se odži njegova finansijak stabilnost, ali i pazeći na socijalno-ekonomski položaj građana.

Antić je pozvao građane da racionalno koriste struju, da mesečno ušede taj jedan evro, koliko će iznositi najnovije povećanje, precizirajući da je Srbija poznata po tome da „baca struju kao da je za džabe“.

Ovo je cena za domaćinstva, jer je industrija i privreda plaća već po tržišnoj ceni i zato ne bi trebalo da bude inflatorna i izazove povećanje drugih cena, rekao je Antić.

Antić je rekao i da on „vrlo“ vodi računa šta govori sa funkcije ministra i da nijednom nije rekao da neće biti korekcije cene struje.

Prema njegovim rečima, Vlada se borila i imala je teške razgovore.

Borili smo se da ostavrimo što bolje efekte iz povećane naplate, da smanjimo gubitke na mreži, različitim elementima da utičemo da korekcija cene struje bude manja i zadovoljni smo jer smo uspelu da umesto zahteva od 7,7 odsto imamo povećanje od 3,8 odsto, objasnio je Antić.

Bolje od ovoga nije moglo, rekao je Antić i istakao da veruje da će dostizanje ekonomske cene struje biti praćeno rastom standarda građana.

Antić je govoreći o smanjenju broja zaposlenih u EPS rekao da se sada radi na tome da se pozivaju ljudi kojima je ostalo nekoliko godina do penzije da se prijave za odlazak.

Na pitanje da li je 200 evra po godini staža malo novca za otpremnine radnika, Antić je rekao da je ta suma za preduzeća u restrukturiranju, dok u javnim preduzećima visina otpremnina zavisi od zarade, nije univerzalna i moguće je napraviti i različite programe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari