Antić: Struja poskupljuje 3,8 odsto

Ostavite komentar


  1. Koliko sam do sada shvatio, u Srbiji su svi ekonomski pokazatelji u usponu. Kako onda poskupljuje struja? Da nije EPS prepun nekorisnog kadra, koji je na platnom spisku jer ima partijsko-rodjacke zasluge? Zasto ceo narod ispasta zbog partiskog "zaposljavanja"?

  2. Prvo poskupljenje struje, pa onda i cena goriva da ide naviše , odmah zatim i plin za domaćinstva i na kraju prehrambeni proizvodi. Samo kada je krenulo a ovamo Vučiću puna usta priče o boljem životu jadnih građana . Al smo ga naderali a povećanje penzija da spomene ni u bunilu.

  3. Pa ne rekoste li vi da struja neće poskupljivati do kraja godine??? A Vučić kroz Antićeva usta poziva građane da "uštede "ovaj iznos!? Cica kaže da nema inflacije! Au bre Srbi, pa malo je 3,8%, Vučić treba da nas ošiša sa najmanje 50%. Ajde botovi, da vidimo kako ćete da odbranite ovu vest.

  4. Prošli ,,Izbori,,pa su Sva obećanja,passe..Jel,da!Da se nenabrajaju,mnooogo mesta bi zauziamala za,,fiskalno sređivanje,, zemlje,, Reformatora,, nam,,..Počinje ,,zlatno doba,, za sve,,Saglasnike,, I,,elitu,,, oko NJEGA.

  5. KAKO ĆE SRBIJA BITI KONKURENTNA ZA STRANE ULAGAČE, AKO I TA POGODNOST I KONKURENTNOST, "JEFTINA STRUJA U SRBIJI", BUDE IZJEDNAČENA SE EU, BILO KADA!!!???
    Ostavite se "priče MMF", "koji traži povećanje", a, "mi-premijer, SMO SE IZBORILI"!!!
    Pozdrav iz Banata!

  6. Znači korekcija struje odmah a smanjenje broja zaposlenih u EPSu nikad. Tako Vučić zadovoljava MMF. A ti narode srpski, plaćaj njihove starlete i audije.

  7. Struja na beogradskoj berzi električne energije pojeftinila sa 65$/MWh na 24$/MWh a za građane poskupljuje, uz blok tarifu najskuplja u regionu!!! Hrvati imaju jeftinu struju i vikendom i praznicima, i u podne. Ravi se oko 7GW, a troši oko 1.3GW instalisane snage, "pametni" ekonomisti kažu da je EPS gubi jer je struja jeftinija od regiona, gubi EPS, a građani!? Što malo ne odu u Sudijsku Arabiju ili Rusiju da im objasne koliko njihove naftne kompanije gube jer im je nafta jeftina za domaće stanovništvo! Ovo je moguće samo zato jer nam je opozicija jedna obična fekalija iz koje izlaze nerazumljivi zvuci kao iz razglaza na autobuskoj stanici – šta taj Radulović, jedini koji je bio protiv RTS poreza, kao elektro-inženjer ima da kaže!? Logično je da električan energija pojeftini bar 40%, da se ukine blok-tarifa i da se građani prebace na domaći energent koji se ne uvozi i za koji se na daju devize, a ne da se koristi preskupi ruki gas!!! Tako rade Šveđani sa strujom, Francuzi, Kanađani, a ne kažu kako je struja jeftinija u regionu!!!
    Aman, dokle više sa tim kretenizmima i izgovorima kako da se pljačka narod, kako da se i dalje obara prirodni priraštaj i vrši tiha repopulacija, evo dolazi i zamena!!!
    Hoće li iko da se organizuje i jednom pozove narod na ulice da se bori sa svoja prava, a ne prava političara!? Da li su ti političari ikada bili narod, ili su to samo deca ljudi zaposlenih u upravi, koji nikada nisu imali nikakvih problema sa novcem, katastrom, prosvetom, zdravstvom, itd.!?
    Samo u Srbiji vremensko tarifiranje fiksne telefonije + pretplata, naplata uspostave veze, zone u zemlji, blok tarifa za električnu energiju, porez na neprofitnu ličnu imovinu, porez na promet (PDV) + porez na plate, RTV porez, akcize na derivate za grejanje (gas, lož ulje), porez na dečiju hranu – i ni jedna politička partija "A" da kaže!!! Naravno, kada je opozicija prodala NIS Rusima, i svi srbijanski narod doživljavaju samo kao mamlaze koji povremeno glasa za njih i koje treba pljačkati, jer "ima narod para", još NBS zvanično kaže da svaki Srbin u proseku doda po 100€ na štednju svakog meseca, zaposlenost ispod 16% – pa što onda prodaja automobila ne raste ako je to istina!?
    Nije kriv SNS, kriva je opozicija! Kada se Udboslavija skupljala ka Udbiji nastala je zemlja neprijatna za život, neuslovna, korumpirane uprave, zdravstva i školstva u kojoj su i ovakva poskupljenja moguća – poskupljuje zato što im se može i što nisu odavno! Kada poskupljuje na svetskom tržištu poskupljuje i u Srbiji, kada pojeftinjuje na svetskom tržištu poskupljuje i u Srbiji, jer, eto, nije odavno! Poskupljuje jer nema kazne građana, jer mrze Srbijance i sve stanovnike Srbije, mrze Hrišćane i sve srpsko, eto zato poskupljuje! Poskupi i rasprodaj – to je glavni moto, prvo Zapadu, onda istoku, ali tako da se sve upropasti i da se ime firmama zatre! Što je mađarski Tungstren zadržao ime i posle prodaje baš kao i Opel, Volvo, Dachia, Škoda – da li su oni blesavi, a mi pametni… ili smo mi opljačkani! Hoće li se iko posle Đinđića zapitati da li je red da postoji da idiotska i kretenasta blok tarifa koju apsolutno niko nema!? Imali Italijani jedno vreme pa ukinuli, svuda što se više troši jeftinije, samo kod nas skuplje – da bi bivše jugoslovenske republike imale struju! Eto, sada i zvanično znamo da smo "šaka jada" i to jadna "šaka jada"! Ispada da je Hrvatima struja koju kupuju na berzi pojeftinila, ali zato građanima poskupljuje!!! Eto, dragi Vojvođani, i vama će da pojeftini čim izađete iz Srbije!!!

  8. A PDV!!! Ako se uracuna i tih 20% cena struje ce biti veca za 4,56 din. Uz to je vadjenje na racun MMFa provalila svaka iole normalna osoba u Srbiji. U nedostatku volje da se bilo sta uradi Vlada uvek izabere najlaksi nacin, da odere kozu sa ledja svojim gradjanima.

  9. СДАНДАРД НАМ ЈЕ У ВРХУ ПОДСАХАРСКЕ АФРИКЕ, ВЛАДО СРБИЈЕ!

    Министар Антић је обрадовао своје вољене грађане вешћу да ће електрична енергија од октобра скупља за 3,8 одсто! То није много у просеку 90 динара по домаћинству. Толико дуго и са великим напором је формирана Влада, а како она ради свој посао, само слуша, то може да уради моја стрина Перса. Поскупљење није велико, но много ствари су међувремену поскупели: храна, услуге, порези и намети, комуналије. С друге стране пензије се отимају, плате такође, пардон, повећане су са баснословних 1,25%. За покривање губитака ЕПС-а и испуњење захтеве светских дерикожа и по налогу ментора ММФ (Међународна мафијашка фукара) и Светска Банка градња нових постројења, најнижа цена у региону. При томе се не помињу губици енергије у транспорту 20%, оптимално око 5%, ненаплаћеност 18%. И сада се обелодањује крађа електричне енергије годишње у износу од 60 милиона евра откривено у контроли 2.456 мерних места, а која је вредност за више од три милиона мерних места, то не зна ни благи Бог. Ефикасност наших ТЕ, где се производи око 70% утрошене ел. енергије, енергетска ефикасност је 20 – 25%, упоређења ради у свету оно тежи ка 50%, а оптимално не ниже од 30%, малверзације, ненаменско трошење средстава. О рационалној потрошњи енергије је само тема неких чланака и ту се све то заврши. Велики број запослених са високим платама такође оптерећују, неоправдано, сваког kWh. Уместо ММФ и скупе савете са запада, влада треба и да ослушне глас народа како живи, а плате и пензије се отимају, у многим фирмама не примају плате и да су наши енергетичари, са духом Николе Тесле, солидно су едуковани и са солидном праксом, но политика не рачуна на њих. На другу страну, плате у Народној банци, Србијагасу, па и у ЕПС-у су енормно високе, повластице тајкунима. То су све разлози који су против поскупљења електрике! Просечна пензија је око 23.000 динара, а плата неких 46.000 и с тим билансом, у просеку грађани имају паре за воду и хлеба. За покривање потрошачке корпе потребне су две просечне плате, изволите грађани у трговине, не стидите се.

  10. Struja će poskupeti jer to zahteva MMF.Neka ministar objasni kakve veze ima povećanje cene struje sa merama MMF-a koje navodno treba da stabilizuju budžet.S druge strane imamo građane koji ni ovu cenu struje ne plaćaju jer nemaju novca, pogotovo posle smanjenja penzija i do 15%.Kupovna moć građana je opala a 3,8% povećanja cene struje je još jedan udar na budžet građana.Ministar tvrdi da ovo povećanje cene struje ne utiče na inflaciju.Svako povećanje cene bilo kog proizvoda koji konzumiraju građani utiče na inflaciju.Ministar jednostavno ne govori istinu.

  11. Nije fer da se Fahreta opterećje plaćanjem računa za struju pa ćemo zato svi mi solidarno da snosimo te njene troškove!

  12. Kada narod treba da oderu u korist države, onda ne postoje: Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o cenama, Zakon o zaštiti konkurencije, Zakon o trgovini…Kada treba da otpuste radnike onda nema ni Zakona o radu. Sreća naša što je poskupljenje umesto 7,7%+PDV, otprilike samo pola od toga, tj. 3,8%+PDV.

Ostavite komentar


Ekonomija

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada? 10

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada?

Među brojnim sporazumima Srbije i Kine, koji su potpisani tokom zvanične posete predsednika te zemlje Si Đinpinga Beogradu, nema nijednog iz oblasti elektroenergetike, a razlog za tako nešto treba tražiti u činjenici da je u tom segmentu naša zemlja prevashodno vezana za evropske standarde, smatra domaća stručna javnost.

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.