Antić: Toplane greju 24 sata dok vremenske prilike zahtevaju 1Foto: Tviter

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da građani ne treba da strepe pred praznike jer je energetska situacija potpuno stabilna i svih energenata ima dovoljno.

„Svi naši sistemi su spremni, snabdevanje gasom je potpuno uredno, imamo Banatski dvor kao rezervu. Proizvodnja uglja je maksimalna, na deponijama imamo dovoljno uglja u rezervi, toplane raspolažu neophodnim količinama energenata, one su i sada u režimu 24-časovnog rada tako će biti sve dok vremenske prolike to zahtevaju. Tako da ljudi treba da se spremaju za praznike, a enrgetska situacija je pod kontorolom“, rekao je Antić za RTS.

Ministar je istakao važnost aneksa ugovora o većoj isporuci gasa, koji je potpisan u Moskvi. On je naveo da je usled povećanog privrednog rasta Srbija trošila veće količine gasa, u 2017. godini će to biti gotovo 22 odsto više na kraju godinu, kao i da je to nametnulo potrebu da se sa ruskim partnerima razgovara o dodatnim količinama.

„Mi smo u prisustvu predsednika Vučića i predsednika Putina potpisali i Aneks međudržavnog sporazuma i Aneks komeracijalnog ugovora koji omogućava tri stvari koje su ključne – pod jedan dodatne količine gasa, mi sada imamo na raspolaganju 33 odsto više gasa nego što je bilo po postojećem ugovoru, imamo dodatne tačke isporuke pri čemu je ključna tačka isporuke na srpsko-mađarskoj granici što je dobro za našu energetsku bezbednost i za neke scenarije vezane za poremećaje tranzita gasa i konačno imamo taj element koji nam omogućava da Srbija može i da prodaje dodatne količine gasa, odnosno da ‘Srbijagas’ može na tržištu i drugih država da plasira određene količine gasa“, objasnio je Antić.

Ministar je ukazao je da je mogućnost prodaje gasa drugim zemljama pogotovu interensantna i atraktivna u smislu novih projekata koji se realizuju bilo da je reč o interkonekcijama ili kada je u pitanju veliki gasni projekat o kome se ozbiljno razmišlja i koji se planira.

„Ukoliko kroz Srbiju prođe ovaj veliki gasni sistem, koji će omogućiti da Srbija postane u daleko većoj meri tranzitna zemlja, znači pričamo o gasovodu koji bi bio neka vrsta nastavka Turskog toka, koji bi preko Bugarske, Srbije išao na Mađarsku i posle na Austriju u slučaju tog velikog tranzita Srbija bi imala mogućnost, naravno i kada tome dodamo proširenje podzemnog skloništa Banatski dvor i njegov novi kapacitet od 750 miliona, Srbija može da postane neki trgovinski hab i Srbija može taj gas da distribuira i u okolne zemlje“, rekao je Antić.

Kada je reč o projektu gasovoda koji našu zemlju treba da poveže sa Bugaskom, Antić kaže je Vlada napravila ozbiljan progres kada je taj projekat u pitanju, pre svega sa stanovišta finalizacije dogovora oko finansiranja i sa stanovišta projektovanja i svih ostalih elemenata koji su nužni da bi se taj prokat realizovao.

„Mi se sada nalazimo u finalnoj fazi završetka svih tih papiroloških stvari, znači projekat, dozvole, pribavljanje zemljišta, pribavljanje svih stručnih analiza vezano za hidrologiju, geologiju i ja očekujem da ćemo mi u 2018. godini se probližiti početku izgradnje. Dakle, to je projekat interkonekcije sa Bugarskom koji je pre svega vezan za neko približavanje Srbije onim gasnim projektima vezanim za Kaspijski basen, to je jedan projekat. Drugi projekat i ono o čemu govorimo je veliki gasovod od bugarsko-srpske granice do srpsko-mađarske granice“, naveo je Antić.

Naglasio je da je neophodna brža gasifikacija Srbije, jer nijedan veliki investitor koji planira neku ozbiljnu i masovnu proizvodnju ne može da uđe u dogovor sa našom državom ako nema obezbeđenu kompletnu infrastrukturu na tim lokacijama kada su u pitanju snabdevanje strujom i gasom.

„Tako da je politika Vlade da razvijamo unutrašnji gasnotransportni sistem u Srbiji i da dovodimo gas pre svega u te krajeve gde planiramo stvaranje novih industrijskih zona –Zapadna Srbija, deo oko Loznice, ali i Raški okrug, opštine Tutin, Novi Pazar, zatim Južna Srbija. To su sve projekti koji su u našem prioritetu. Neke od njih radimo, mi radimo sada taj veliki projekat od Aleksandrovca prema Novom Pazaru i Tutinu, uzimajući u obzir da zaista u tom regionu moramo da obezbedimo nove investicije, nova zapošljavanja i novu infrastrukturu. Ali ozbiljno planiramo i pravac prema Vladičinom Hanu u prvom koraku, ali i Vranje u drugom koraku“, dodao je Antić.

Besplatni kilovati za 73.000 porodica

Istakao je da Vlada svakog meseca pomaže 73.000 porodica u Srbiji sa određenom količinom besplatnih kilovata ili metara kubnih gasa.
„Mi smo za to u 2016. i 2017. godini otprilike imali budžet negde oko milijardu i 50 miliona. Toliko je planirano i za 2018. godinu, radimo sada analize sa Svetskom bankom koje će nam definisati da li je potrebno menjati taj okvir da li je potrebno dodati još neke ugrožene kategorije, ako to bude pokazalo da je neophodno mi ćemo za to obezbediti dodatna sredstva“, zaključio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari