ASNS: Sprečiti pljačku građana ili slede masovne tužbe protiv direktora preduzeća 1Foto:Logo

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražila je danas od Vlade srbij da spreči kršenje Zakona i Odluke o iznosu minimalne cene rada po radnom satu ili će, ukoliko Vlada ne spreči „pljačku radnika“, sa timom advokata pokrenuti masovne tužbe protiv direktora javnih i privatnih preduzeća i organa lokalne samouprave.

Sindikalci u sopštenju upozoravaju da je „masovna pojava“ da se zaposlenom plata ili zarada utvrđuju na osnovu manje cene rada po radnom satu, pa su i plata i zarada manje od minimalne zarade, i da se onda, bez ikakvog zakonskog osnova, dodaje iznos do minimalne zarade.

Porazno je što je ova pojava najzastuljenija u javnim službama, javnim preduzećima, posebno kod komunalaca, ali i u realnom sektoru, ocenio je ASNS.

U javnim službama, posebno problem je to što su topli obrok i regres sadržani u koeficijentu, što je, navedeno je, ne samo suprotno Zakonu o radu, „nego i zdravom razumu“.

Koeficijent sadrži složenost posla, odgovornost, uslove rada, stručnu spremu, posebna znanja i veštine, podsetio je ASNS uz objašnjenje da je koeficijent fiksna kategorija, koja se menja samo kada se promeni jedan od ovih elemenata.

Minimalna zarada ne sadrži regres i topli obrok, ukazao je ASNS i dodao da oni spadaju u naknadu troškova iz člana 118 Zakona o radu.

Zaposlenom se mora, pored isplate minimalne zarade, posebno isplatiti iznos naknade troškova za topli obrok i regres koji je utvrđen Opštim aktom i to se mora posebno iskazati u obračunskoj listi, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari