U proteklih deset godina u Crnoj Gori privatizovana su 24 hotela. Nove vlasnike prvi su pronašli hoteli Maestral, Avala, Monte negro i Splendid. Od prodaje objekata ostvaren je prihod od 61 milion evra, a investitori su prihvatili obavezu da u renoviranje i adaptaciju hotela ulože još oko 160 miliona evra.

U proteklih deset godina u Crnoj Gori privatizovana su 24 hotela. Nove vlasnike prvi su pronašli hoteli Maestral, Avala, Monte negro i Splendid. Od prodaje objekata ostvaren je prihod od 61 milion evra, a investitori su prihvatili obavezu da u renoviranje i adaptaciju hotela ulože još oko 160 miliona evra. Ali, to je bila samo ugovorna obaveza, a investirano je znatno više sredstava. Primera radi, kupoprodajnim ugovorom za hotel Splendid bilo je predviđeno ulaganje od četiri miliona evra, ali je novi vlasnik uložio više od 60 miliona. Krajnji efekti ove privatizacije izražavaju se ne samo kroz efikasnije upravljanje hotelima nego i kroz znatno viši nivo usluga, što je atraktivnost turističke ponude na Crnogorskom primorju podiglo na viši nivo – kaže za Danas Nebojša Popović, pomoćnik ministra turizma Crne Gore.

Na primorju kapital iz celog sveta

– Kroz privatizaciju i grinfild ulaganja, u turističkoj privredi Crne Gore prisutan je kapital Velike Britanije, Rusije, Slovenije i Austrije. Status značajnog investitora sada pripada i singapurskoj kompaniji Aman rizorts, ali najveća investicija trebalo bi da stigne od Pitera Manka, kanadsko-mađarskog porekla, koji je za kupovinu i investiranje u bivši Vojnoremontni zavod izdvojio 110 miliona evra, a planirao je i kupovinu drugih objekata na području Bokokotorskog zaliva – rekao je Nebojša Popović, pomoćnik ministra za turizam Crne Gore.

Naš sagovornik naglašava da Strategijom privatizacije u Crnoj Gori, taj proces nije vremenski ograničen, a stav vlade je da se kroz nalaženje strateških partnera naprave luksuzniji hoteli. Tako će se ove godine na javnom tenderu, koji je raspisan sredinom januara, naći samo većinski paket akcija Hotelsko turističkog preduzeća Boka, koje poseduje tri hotela i nekoliko restorana. U državnom vlasništvu još neko vreme ostaće najveće preduzeće iz te grane, pre svega, Budvanska rivijera koja poseduje nekoliko hotela među kojima su Palas, Slovenska plaža, Mogren. U program privatizacije još nije ušlo ni preduzeće Ulcinjska rivijera u čijem sastavu posluju hoteli Ada Bojana, Olimpik i Belvi, ali i kamp-naselja i neki od restorana.
Činjenica je, takođe, da privatizacijom nisu obuhvaćeni svi turistički objekti. Opredeljenje crnogorskih vlasti je da ekskluzivan turističko-istorijski kompleks Sveti Stefan ostane u državnom vlasništvu. Zato je prošle nedelje sa singapurskom kompanijom Aman rizorts potpisan ugovor o tridesetogodišnjem zakupu hotelskog kompleksa Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža. Ugovor će omogućiti da se u državni budžet sliva 1,8 miliona evra godišnje, koliko iznosi minimalna zakupnina. Investitor je, istovremeno u obavezi da u naredne tri godine uloži oko 40 miliona evra za rekonstrukciju i renoviranje objekata, pri čemu se spoljašni izgled Svetog Stefana i Miločera neće menjati, dok će Kraljičina plaža da preraste u luksuzni hotel namenjen visokom turizmu. Kada hoteli počnu da primaju prve goste, Aman rizorst biće u obavezi da na ime zakupnine izdvaja deset odsto godišnjeg prihoda.
– Model Svetog Stefana neće se primenjivati na druge hotele, ali taj metod će imati prednost kod grinfild ulaganja koja su u turističkoj privredi Crne Gore sve značajnija. Posebno su atraktivni nedovoljno izgrađeni pojasevi na Adi Bojani i Velikoj plaži koji se pripremaju za velike kompanije sposobne da razviju visoki turizam. Zemljište se neće prodavati, ali će osim zakupa vlada ponuditi koncesije ili zajedničko ulaganje u okviru koga će država obezbediti dozvole, a partneri projekat i gradnju – rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari