Bitku za Kraš dobila radnička prava 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Srpski biznismen Nebojša Šaranović, vlasnik kiparske firme Kappa star, izgubio je proteklog vikenda bitku za preuzimanje hrvatske konditorske kompanije Kraš i sa preko 60 miliona evra uloženih u otkup slobodnih akcija na Zagrebačkoj berzi ostao je u statusu manjinskog vlasnika.

Naime, u subotu je udruženje deoničara Kraš Esop koji čine zaposleni sa 18,45 odsto akcija, potpisalo ugovor o prodaji svojih udela Mesnoj industriji Braća Pivac.

Obaveštenje koje to potvrđuje objavljeno je juče oko 11 sati na portalu Zagrebačke berze, gde se navodi da će Esop „otpustiti 276.441 akciju“. Tako će Pivci uz svojih 30,73 odsto i sa delom od 5,9 odsto sopstvenih akcija Kraša koje se raspoređuju srazmerno, kada se transakcije okončaju biti većinski vlasnici sa više od 52 odsto udela.

Prva ponuda MI Braća Pivac bila je odbijena jer je cena od 430 kuna za akcije bila u nesrazmeri sa onom koja se u tom trenutku formirala na berzi a išla je i do 1.090 kuna. Popravljena ponuda ugovorena je pre četiri dana.

Mali akcionari pristali su da im bude plaćeno oko 20 odsto manje nego što je tada bila berzanska vrednost, nešto iznad 800 kuna po akciji, ali su prodaju uslovili obavezom da se proizvodnja ne može izmestiti iz Zagreba i setom utvrđenih radničkih prava.

– Pretpostavlja se da će se preuzimanje akcija Kraš Esopa odvijati kao blok transakcija na Zagrebačkoj berzi, tako da neće moći niko da „uleti“. Međutim, suština je da su u udruženju Esop duboko pomešana prava zaposlenih i prava akcionara kroz koje model samoupravljanja još uvek egzistira. Da je reč o pravim deoničarima ovo se sigurno ne bi dogodilo, gledali bi ko nudi više. Moguće je da u čitavoj stvari postoji i zrnce iz nacionalnih odnosa, ali verujem da to nije bilo presudno i da bi se slično dogodilo i da je neki Hrvat bio na mestu Šaranovića – kaže za Danas Nenad Gujaničić, direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru.

On dodaje da je Šaranović izgubio šansu da preuzme firmu a njegova mogućnost da utiče na pravac u kome će se razvijati kompanija izuzetno je ograničena.

– Biti mali akcionar na našim regionalnim tržištima prilično je nevažno. S druge strane, ne treba zanemariti da je on ušao u trećinu vlasništva po izuzetno visokoj ceni i da će teško moći da izađe bez nekog većeg gubitka. Da je to bilo niže, možda bi mogao da se dogovori o prodaji udela sa Pivcima ili da nađe nekog trećeg a ovako je osuđen na milost i nemilost novog većinskog akcionara. Mislim da je ovo najveća pobeda direktorke Kraša i ljudi iz menadžmenta koji su kompaniju vodili kao niskoprofitabilnu, radničku fabriku. Do sada Pivci nisu imali prevelikog uticaja na upravljanje, sada će verovatno imati više, ali iako se još ne zna šta je u subotu tačno potpisano sa zaposlenima, sigurno je da će se menadžment o mnogo čemu pitati a da su radnicima garantovana veća prava – kaže Gujaničić.

Inače, trgovanje akcijama Kraša naglo je počelo da raste od 5. septembra, nakon što su Braća Pivac objavili da će podneti ponudu o preuzimanju.

Oni tokom trajanja ponude nisu mogli da učestvuju na berzi i stiču nove pakete, ali se preko kastodi računa Rajfajzen banke iz Beča pojavila Kappa star. Cena koja se do tog perioda kretala oko 400 do 450 kuna po akciji, za nekoliko nedelja dostigla je 1.050 kuna a na tom nivou je ostala do juče.

U Kompaniji Kappa star tokom dva i po meseca koliko je trajala kampanja kupovine akcija Kraša, nisu se oglašavali ali su prokomentarisali poslednja dešavanja.

„Od početka su nas upozoravali na sinhronizovano delovanje Mesne industrije Pivac i Kraš Esopa, tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve spekulacije. To sinhronizovano delovanje je i formalno potvrđeno potpisom ugovora. Kao što smo više puta rekli, spremni smo da budemo aktivan manjinski akcionar u Krašu, čije će delovanje biti usmereno na dobrobit kompanije i radnika“, kažu u Kappa star.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari